понеділок, 26 травня 2014 11:50

До веганської дієти звикають 22 дні

До веганської дієти звикають 22 дні

Веганська, або рослинна, дієта знижує ризик виникнення діабету, серцево-судинних захворювань та деяких видів раку. Вона включає фрукти, овочі, цільнозернові продукти і якомога менше жирної їжі.
"Нема гарантії, що ставши веганом, ви доживете до ста років. У кожного з нас свій обмін речовин, спадковість, особливості нервової системи. Але те, що веганське харчування допоможе вам покращити своє здоров'я — доведено досвідом", - каже веган з трьохрічним стажем Рудольф Краєвський.
Американські науковці довели, що без м'яса можна стати здоровішим. Опитали понад 13 тисяч людей. Вегетаріанці виявилися стрункішими й витривалішими за тих, хто їсть м'ясо. Дослідження підтвердило - вегетаріанська дієта допомагає знизити вагу, підтримати нормальний артеріальний тиск, попереджає розвиток діабету, раку, гіпертонії. Вона багата на кальцій, магній, калій, залізо, вітаміни А, С, Е.
"Користь м'яса виправдовують вітаміном В12, якого позбавлені рослини. Але у раціоні може бути пророщена пшениця, що містить його у великій кількості. Натомість разом з м'ясною їжею в організм потрапляють тваринні білки, гнильні бактерії. Вони викликають розлади травної та імунної систем.
М'ясні продукти з магазину - ковбаси, сосиски, шинка - ще й насичені добавками, барвниками і прянощами. Вони збуджують апетит та викликають переїдання, а згодом — звикання.
Офіційна рекомендація Всесвітньої організації охорони здоров'я — з'їдати щонайменше 5 порцій фруктів та овочів на день", - радить Краєвський.
Для переходу на веганське харчування лікарі просять консультуватися з дієтологами. Різка зміна раціону матиме негативні наслідки для здоров'я. Психологи кажуть, що організму потрібно близько 22 днів, аби призвичаїтись до нового типу харчування.
"Різниця між веганським та вегетаріанським харчуванням у тому, що перше виключає з раціону будь-яку їжу тваринного походження: морепродукти, яйця, молоко. Веган може готувати спагеті, суші, піцу, сири, супи, рагу. І все це буде смачно, гарно, чимось присипане, полите, запечене", - уточнює Рудольф, який сам є веганом-кулінаром.
На веганське харчування перейшли американський президент Білл Клінтон, боксер Майк Тайсон, співак Мобі, актор Бред Піт. Співачка Бейонсе користувалася веганською дієтою для схуднення.

Зараз ви читаєте новину «До веганської дієти звикають 22 дні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі