вівторок, 02 липня 2024 23:10

Чому жінкам треба щодня їсти чорнослив

Чому жінкам треба щодня їсти чорнослив
Науковці визначили нову користь чорносливу для жінок після менопаузи Фото: pinterest

Чорнослив може покращувати структуру та міцність кісток у жінок у постменопаузі.

До таких висновків дійшли дослідники Пенсільванського університету (США), пише Newsweek.

"Вживання чорносливу щодня може уповільнити вікову втрату кісткової маси та зменшити ризик переломів кісток. Щоденне споживання чорносливу впливає на фактори, пов'язані з ризиком переломів. Це клінічно неоціненне", - сказала співавтор дослідження Мері Джейн Де Соуза, провідний професор кінезіології та фізіології Пенсільванського університету (США).

З віком щільність кісткової тканини має тенденцію до зменшення. Частково це пов'язано з природним зниженням здатності організму регенерувати кісткову тканину.

"Баланс між резорбцією кісткової тканини (процесом, під час якого кістка руйнується, а її мінерали потрапляють у кров) і формуванням кісткової тканини змінюється, що призводить до більшої втрати кісткової маси, ніж формування", - йдеться у матеріалі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що буде, якщо щодня з'їдати жменю чорносливу

Зниження рівня естрогену під час менопаузи значно прискорює втрату кісткової маси, а це означає, що жінки в постменопаузі піддаються особливому ризику. Естроген допомагає захистити щільність кісток, тому низькі рівні призводять до посиленого розсмоктування кісток. У чоловіків поступове зниження рівня тестостерону також може сприяти ослабленню кісток.

Збільшення втрати кісткової маси може призвести до остеопорозу, коли кістка стає пористою, менш щільною та більш схильною до переломів. У США понад 10 мілн людей страждають на остеопороз, більшість з яких - жінки в постменопаузі.

"Чорнослив містить багато хімічних речовин, таких як поліфеноли, які гальмують процес втрати кісткової маси", - зазначають експерти.

Користь чорносливу в тому, що він містить багато клітковини. Але для літніх жінок він має ще одну користь.

Якщо їсти щодня п'ять-шість плодів чорносливу, це запобігатиме втраті кісткової маси й допоможе боротися з остеопорозом, за словами американського дієтолога Крістофера Мора.Така властивість особливо важлива для жінок під час менопаузи, коли рівень естрогену в організмі зменшується і виникає ризик зниження мінеральної щільності кісток.

Зараз ви читаєте новину «Чому жінкам треба щодня їсти чорнослив». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі