четвер, 17 грудня 2020 13:27

Як українців щеплюватимуть від коронавірусу - представили Нацплан

Як українців щеплюватимуть від коронавірусу - представили Нацплан
Людей в Україні будуть вакцинувати у три етапи. Фото: pixabay

Національний план із вакцинації від коронавірусу готує Міністерство охорони здоров'я.

Указ міністерства, який розпочне кампанію імунізації українців, підпишуть у п'ятницю, 18 грудня, повідомив міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

"До складання цього Нацплану залучені не лише українські експерти, але також експерти ВООЗ, UNICEF. Це має бути чіткий план вакцинації, де немає жодних дрібниць, але який чітко і покроково відповідає на всі запитання, які можуть виникнути", – зауважив міністр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МОЗ екстрено шукає гроші на вакцинацію

У Національному плані окремо має йтися і про вакцинацію українців, які живуть на тимчасово окупованій території України. За словами Степанова, вакцинація українців здійснюватиметься в 3 етапи.

1-й етап, коли в Україні буде низький доступ до вакцин – не більше 10% від загальної кількості населення. Планують охопити не менше 700 тис. населення.

Пріоритетні групи: медичні працівники, особливо ті, які працюють в стаціонарах, які надають медичну допомогу хворим на коронавірусну хворобу; військовослужбовці Збройних сил України, які беруть участь в операції об'єднаних сил; працівники соціальної сфери, особливо ті, які обслуговують людей похилого віку; люди, які перебувають в місцях довгострокового догляду – в інтернатах, будинках для осіб похилого віку тощо; персонал таких закладів.

Період здійснення залежить від того, коли Україна отримає перші вакцини.

"Ми розраховуємо, що це станеться якнайшвидше – вже в лютому, щоби ми почали вакцинацію з медичних працівників", – пояснив міністр.

На 2-му етапі будуть вакциновані люди після 60 років, зокрема ті, хто належить до осіб медичного ризику. Ті, які мають супутні захворювання. Це працівники закладів освіти, дошкільних, шкільних і вищих навчальних закладів, працівники, які гарантують безпеку держави, включаючи Державну службу з надзвичайних ситуацій, Національну поліцію та ЗСУ.

На 3-му етапі, коли Україна матиме вже помірний доступ до вакцини, буде вакциновано решту громадян – люди віком від 17 до 59 років, які належать до груп медичного ризику, інші категорії населення та професійних груп, які мають вищий рівень захворюваності на коронавірусну хворобу.

Здійснювати вакцинацію МОЗ планує на базі наявних кабінетів щеплення. Таких в Україні 11 346. Також створять мобільні бригади з імунізації в усіх регіонах України, які матимуть необхідну техніку для перевезення вакцин. У міністерстві сподіваються, що такі мобільні бригади зможуть робити 190 тис. щеплень щотижня. Імунізація здійснюватиметься через мережу сімейних лікарів. В сімейній медицині в Україні працює 23 795 лікарів первинної медичної допомоги.

За словами Степанова, міністерство також пропрацьовує логістику транспортування. Деякі вакцини потребують спеціальних холодильників для транспортування за температури -70°C.

"Ми маємо невеликі потужності державні. Окрім того, вже опрацьована можливість з приватними структурами, які мають такі холодильні потужності. Наша мета – щоби жодна доза вакцини не втратила актуальності. Розрахункова можливість – це те, що ми теоретично можемо робити, це 2 мільйони щеплень на тиждень, якщо будуть залучені усі. І це розраховано з кількості часу, який необхідний на проведення щеплення", – каже Степанов.

Україні необхідно отримати перші партії вакцини в січні. Поки що наша держава не входить до переліку 92 країн програми COVAX, які пріоритетно отримають вакцини, про це заявив президент Володимир Зеленський.

Зараз ви читаєте новину «Як українців щеплюватимуть від коронавірусу - представили Нацплан». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі