Регулярне додавання в раціон часнику сприятливо впливає на організм. Вживати його можна у будь-якому вигляді.
Цей овоч допомагає тримати під контролем рівень цукру і холестерину в крові, пише видання Science alert.
Мета-аналіз 22 досліджень, що включали 29 рандомізованих контрольованих випробувань, проведений вченими з Південно-Східного університету та Університету Сіцзан Мінцзу в Китаї, підтвердив, що вживання часнику пов'язане зі зниженням рівня глюкози і деяких видів жирових молекул.
Глюкоза і ліпіди є ключовими поживними речовинами для організму, вони забезпечують його енергією. Низка чинників, що впливають на спосіб життя, від вживання алкоголю до фізичних вправ, також можуть впливати на рівень цукру і жиру в організмі.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Науковці знайшли зв'язок між смертністю, кавою та сидячим способом життя
Раніше в окремих дослідженнях його пов'язували з регулюванням ліпідного обміну та рівня глюкози.
За результатами дослідження в цілому, команда підтвердила, що вплив часнику був позитивним. У тих, хто включав часник у свій раціон, спостерігалося зниження рівня глюкози в крові, що свідчить про кращий довгостроковий контроль рівня глюкози. А також про збільшення кількості так званого "хорошого" холестерину у вигляді ліпопротеїнів високої щільності, зменшення кількості так званого "поганого" холестерину або ліпопротеїнів низької щільності, а також зниження загального рівня холестерину. Однак, на рівень тригліцеридів це ніяк не вплинуло.
Вважається, що різні активні інгредієнти часнику допомагають різними способами, зокрема, знижуючи окислювальний стрес - тип зносу клітин, який може призвести до таких проблем, як серцево-судинні захворювання.
Часник також містить антиоксидантну сполуку під назвою алліїн, яку раніше пов'язували з контролем рівня глюкози в крові, ліпідів і мікробіома кишечника. Ймовірно, поєднання цих ефектів і призвело до отриманих результатів.
Один-два ківі корисно їсти щодня, можна з ранку, поєднуючи зі стравами, в яких багато білка, скажімо, із кисломолочним сиром, йогуртом.
Ця ягода корисна й в інший час доби, її можна вживати як перекушування або додавати у фруктові салати.
Коментарі