пʼятниця, 06 липня 2012 07:45

При атеросклерозі щодня ходять сім кілометрів

Щороку в Україні реєструють 1,5-2 тис. хворих з ураженнями судин ніг атеросклерозом. Лише на Львівщині через захворювання проводять близько 600 ампутацій нижніх кінцівок. Як уберегти себе від цього розповідає судинний хірург Львівської обласної клінічної лікарні Роман Радиш.

— Атеросклероз через поширеність називають чумою ХХ століття. Він у першій четвірці найпоширеніших хвороб і причин смерті. Може вражати людей будь-якого віку. Але переважно це чоловіки від 50 та жінки після 60 років. Хвороба розвивається через порушення обміну речовин, збільшення холестерину. Вражаються стінки судин, з'являється атеросклеротична бляшка. Вона збільшується і перекриває судини, які забезпечують кров'ю кінцівки. Більшість хворих звертаються до лікаря пізно. Думають, недуга мине сама. Але захворювання прогресує. Судини забиваються так, що людям доводиться ампутувати кінцівки. Цього можна було уникнути.

Як запобігти хворобі? Не їсти жирного?

— Жирна їжа — це лише один із факторів розвитку захворювання. Причиною можуть бути і генетична схильність, і порушення режиму харчування, стресові ситуації, інфекційні захворювання, підвищений тиск, надмірне вживання алкоголю. Але найбільше судини вбиває куріння. Воно стимулює наростання на них бляшок. Щоб вам не відрізали ногу, слід позбутися цієї звички щонайшвидше, вести динамічний спосіб життя. Слідкувати за рівнем холестерину в крові, особливо тим, у кого хтось із родичів мав серцево-судинні захворювання.

Як розпізнати хворобу на ранній стадії?

— Тривалий час атеросклероз протікає безсимптомно. Перший симптом — переміжна кульгавість. Коли людина йде і в неї починають боліти литкові м'язи одної ноги або двох, що змушує зупинитися. Перечекає 3-4 хвилини, біль минає, дозволяє йти далі. А потім знову те саме. Другий симптом — біль у спокої. Він локалізується переважно в пальцях, стопі. Через це важко вночі спати. Присутнє відчуття холоду, заніміння, повзання мурашок або свербіння. Згодом перестають гоїтися рани, поширюється гангрена. Таке ускладнення вимагає ампутації кінцівки.

Коли треба лікуватися?

— До лікаря треба звертатися при появі першого симптому. Дієта, прийом лікарських засобів, фізіо- та рефлексотерапія можуть допомогти зупинити розвиток атеросклерозу судин. Але в більшості випадків вони є малоефективними. При переміжній кульгавості найкращим методом лікування, визнаним у цілому світі, є дозована хода. Пацієнтові радять ходити щодня близько 7-10 кілометрів. Як заболять ноги, зупинятися і йти далі. Але коли з'являється біль у спокої чи рани не загоюються, критично важливо зробити операцію з відновлення кровообігу в нозі. Штучну чи натуральну судину пришивають в обхід забитого бляшками місця. Це єдиний спосіб зберегти кінцівку.

Зараз ви читаєте новину «При атеросклерозі щодня ходять сім кілометрів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі