пʼятниця, 01 квітня 2011 03:45

Після грипу втратила слух

Навесні найчастіше люди хворіють на грип. Добре, якщо лікар призначить правильне лікування. Але якщо займатися самолікуванням або перенести хворобу на ногах, можна отримати чимало ускладнень недуги. Про це розповідає сурдолог із Центру реабілітації слуху Вінницької обласної клінічної лікарні ім. Пирогова Володимир Гаврилюк.

— Нещодавно прийшла на прийом до мене з майже повною втратою слуху дівчина з Козятинського району. Молоденька зовсім, 19 років. Захворіла грипом — і наче все правильно зробили і по лікуванню хвороби, і по режиму. Але буквально за тиждень дівчина з нормальної здорової людини перетворилася на інваліда першої групи: відмовили нирки та майже повністю зник слух. Таку ситуацію не можна передбачити. Але якщо вже сталася біда, негайно звертайтеся до спеціаліста, який допоможе не втратити слух остаточно.

Гаврилюк радить при перших ознаках погіршення слуху одразу звертатися до сурдолога.

— По-перше, втрата здатності чути розвивається непомітно для людини — одного разу ви помічаєте, що не чуєте тікання годинника або співу пташок. У середньому минає 10 років, доки людина зважиться щось робити зі втратою слуху. Деякі чекають, що це явище минеться саме, але таке трапляється вкрай рідко, — говорить лікар. — По-друге, нескоректована та неконтрольована втрата слуху значно погіршує якість життя, а також здатність мозку "згадувати" повсякденні звуки. Через те, що звукові сигнали більше не надходять у мозок, із часом він "забуває" їх і не може розуміти. Слуховий центр мозку зберігає звуки протягом трьох років після втрати слуху. Приблизно через сім років ці спогади повільно згасають. Тому важливо перевіритися вчасно і придбати слуховий апарат одразу, а не через деякий час. Якщо не поквапитися з придбанням правильного слухового апарата, то він уже не зможе перетворити звуки на зрозумілу для вас інформацію.

Лише спеціаліст підбере правильний прилад — у залежності від стадії хвороби, ваших індивідуальних побажань. Є безліч варіантів цін і виробників — можна обрати і вітчизняний, і зарубіжний апарат.

Отже, якщо ви помітили, що іноді не дочуваєте або не сприймаєте інформацію на слух, негайно звертайтеся до спеціаліста, який ще може врятувати ситуацію. Що запущеніша хвороба, то дорожче буде коштувати корекція слуху.

Зараз ви читаєте новину «Після грипу втратила слух». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі