понеділок, 08 квітня 2013 05:00

Кров із носа зупиняють лежачи

Автор: фото з сайта www.uapages.com
  Кров із носа зупиняють, вставляючи ватні тампони, змочені перекисом водню
Кров із носа зупиняють, вставляючи ватні тампони, змочені перекисом водню

— У дитини часто йде кров із носа. Тече без усяких причин, — каже 38-річна Світлана Кудринська з Рівного. — Перший раз було місяць тому, потім  затихло. Недавно стала з'являтися у соплях. Учора ввечері знову пішла. Вранці, як малий умивався, нахилив голову. Підняв — потекло. І щоразу більше.

Якщо вчасно не зупинити кров, можна втратити до 2 л, застерігає столичний отоларинголог 49-річний Віктор Писаренко. Кровотечу часто провокують гіпертонія та судинні хвороби.

— У перегородці носа ближче до кінчика є судинне сплетіння. Це запобіжний клапан від інсульту. Якщо треба швидко зменшити тиск, то ці судини рвуться і через ніс іде скидання крові. Інакше буде крововилив у мозок.

Щоб зупинити кров, сильно притискають крила носа до перегородки.

— Можна взяти марлевий чи ватний тампон, змочити перекисом водню і щільно забити в ніздрі. Притиснути пальцями й тримати, доки не мине кровотеча. До перенісся прикладіть лід. Треба лягти на бік. Голова має бути нижче тулуба, аби не ковтати кров. Якщо тече — спльовуйте. Важливо знати, скільки втратили, бо від цього залежить лікування.

Якщо кровотеча за 2-3 хв. не зупиняється, пульсуюча, кров яскраво-червона, слід викликати "швидку". Це загрожує життю.

— Треба виміряти тиск. Якщо високий, то збити. Тоді кровотеча мине сама. При частих призначаємо мазі, що заживляють слизову. Покривають її ніби панциром. Це рятує від виразок. Одночасно треба лікувати причину.

У малечі носові кровотечі найчастіше спричиняють глисти — лямблії, аскариди, каже лікар.

— 80 відсотків дітей живуть з паразитами і нормально себе почувають. Вони забирають з крові корисні речовини. Мав пацієнтів, у яких через це погано згорталася кров. Тоді дуже важко зупинити. Просто так з носа кров ніколи не йде. Хіба що це травма. Розпитую батьків, на що скаржиться дитина. Збільшену щитовидку зразу видно. Вона провокує перепади тиску. Також здають аналіз на вміст заліза, бо може бути анемія. І малечу слід показати неврологу й гастроентерологу.

Зараз ви читаєте новину «Кров із носа зупиняють лежачи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі