вівторок, 06 вересня 2011 05:30

Діагноз ставлять по інтернету

Три місяці тому інтернет облетіла історія про те, як росіянка лікувала пневмонію у 3-місячної доньки за порадами форумчан. Дитина померла по дорозі в лікарню.

Серед молодих матерів популярно стало визначати хворобу дитини за інтернетом. Створені сайти, форуми, на яких жінки описують симптоми хвороб, викладають фото.

— В інтернеті перевіряла в дитини запалення легень, — розповідає полтавка Оксана, 30 років, мати 3-річної Анастасії. — Донька температурила й кашляла. Я вичитала поради на одному медичному сайті. Перевірила у дитини частоту дихання. Вона була іншою, ніж та, яка має бути під час пневмонії. Якщо при запаленні легень дитина дихає поверхнево й більше 40 разів на хвилину, це вже привід для тривоги.

У Насті частота дихання була 26–30 видихів на хвилину.

— Коли прийшла лікарка, я все розказала. Вона заспокоїла, що на пневмонію це не схоже. На той час на сайті дитині вже поставили діагноз — аденовірусну інфекцію й прописали лікування.

Лікарі радять використовувати інтернет лише як додаткове джерело інформації після того, як  фахівець поставить діагноз.

— Батькам важко визначити, які симптоми головні, а які другорядні для встановлення правильного діагнозу, — говорить Станіслав Войтенко, 43 роки. Він практикує педіатрію понад 20 років. Є директором харківської клініки "Пульс Медика". — Якось жінка помітила, що в дитини зелений кал, і відповідно шукає в інтернеті все про це. А на те, що маля кричить без упину, не дивиться, думає, що так і треба. Але в цьому випадку першочерговий симптом — якраз плач, а колір калу — це вже другорядне. Звідси неправильний діагноз, а відповідно й лікування. Мати лікувала дитину від дисбактеріозу, давала їй препарат "Симбітер" для покращення роботи мікрофлори кишківника. Насправді ж у малюка був алергічний коліт. Жінка годувала дитину грудним молоком, а сама вживала коров'яче. Немовля відреагувало алергією, почалися кольки у животі. Я призначив дієту для матері, виключив із її раціону коров'яче молоко, і малюк заспокоївся.

Лікар каже, в Україні немає жодного професійного сайта з педіатрії.

— Є дуже хороші сайти американської академії педіатрії, інших провідних закордонних клінік, але ж їх ніхто не читає.

Зараз ви читаєте новину «Діагноз ставлять по інтернету». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі