вівторок, 14 травня 2013 05:00

Через пірсинг тріскають зуби

Киянка Юлія Осипенко, 16 років, проколола у салоні краси язик, щоб вставити металеву кульку. Набряк тримався тиждень. За два — розболілися ясна. Передній зуб тріснув.

— Читала, що за три дні після проколу набряк зійде, — розповідає. — Але в мене не минув, ще й язик болів. Проколювала, щоб цілуватися. Як почалися проблеми із зубами, температура підскочила, зрозуміла, що зробила дурницю. Стоматолог сказав, це все від металу в роті. Сережку зразу зняла. Тріснутий зуб спиляли, зробили новий на штифту. Але тоді ж виявили, що ясна болять через інфекцію. Ще три тижні пила антибіотики.

Стоматолог 40-річний Назарій Бірюков зі столичної клініки "Лана Дент" пояснює, що через пірсинг у роті часто тріскає зубна емаль.

— Металеві кульчики труться об зуби і ясна, навіть коли людина намагається цього уникнути. Емаль стирається. Якщо зуби й без того слабкі, то тріскають. Такий не склеїш, треба ставити новий. Та небезпечніша інфекція від проколу — набрякають щоки, ясна. Пірсинг знімають. Слина добре загоює рани, тому проколи в роті заростають удвічі швидше, ніж будь-де на тілі.

Іноді пірсинг спричинює алергію на метали, з яких зроблені сережки, говорить столичний дерматовенеролог Кузьма Хобзей, 29 років.

— Найчастіше — на нікель, хром. Інколи буває і на срібло. У місці проколу починають проявлятися такі види алергії, які людина до цього не мала. Шкіра червоніє, розпухає, сильно свербить. Утворюються фурункули, нариви. А в третини сохне і тріскає. Виникають ознаки екземи, коли з рани витікає прозора рідина.

Зараз ви читаєте новину «Через пірсинг тріскають зуби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі