понеділок, 09 липня 2018 11:57

З'ясували, від кого ракові гени перейшли до людей

З'ясували, від кого ракові гени перейшли до людей
Ракові гени могли перейти до людей від рослин. Фото: zn.ua

Ракові гени могли перейти до людей від рослин.

Вчені стверджують, що найбільший у світі аналіз так званих "стрибаючих генів" виявив ключову роль елементу, який перейшов до людей приблизно 150 млн років тому, передає Daily Telegraph.

"L1 - фрагмент кодування, який виявився дуже динамічним та призвів до багатьох еволюційних змін в організмі людини. Без нього у людей не виникало б генетичних мутацій, які викликають багато смертельних видів раку. Через те, що L1 присутній у геномі людини тривалий час, неможливо точно визначити його "стрибок" через види", - кажуть вчені.

У свою чергу, команда з австралійського Університету Аделаїди, вважає, що він міг виникнути у рослинах, комахах або інших видах, які вимерли.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жінка з останньою стадією раку грудей видужала завдяки новій терапії

"L1 не походить від ссавців, тому що він відсутній в однопрохідних, однієї з трьох основних груп ссавців. вплив стрибаючих генів принципово змінив розуміння еволюції людини. Вторгнення L1 у геном ссавців, був ключовим фактором швидкої еволюції ссавців за останні 100 мільйонів років", - каже керівник дослідження, професор Дейвід Адельсон.

За його словами, стрибаючі гени копіюють та вставляють себе у геноми інших видів.

"Як вони це роблять, поки не зрозуміло. Можливо, у цьому процесі задіяні комахи, такі як кліщі або комарі", - додав австралійський вчений.

У тілі людини є мережа каналів, якими можуть переміщатися клітини раку. Канали заповнені рідиною. Їх виявили під час проведення ендоскопії кишки людини.

Зараз ви читаєте новину «З'ясували, від кого ракові гени перейшли до людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі