понеділок, 19 жовтня 2020 01:55

Зміна клімату: як це впливає на здоров'я людини

Зміна клімату: як це впливає на здоров'я людини
Зміна клімату впливає не лише на навколишнє середовище, але і на загальний стан людини. Фото: Pixabay

Зміна клімату впливає не лише на навколишнє середовище, але і на загальний стан людини. Фактично, кліматична ситуація вже призвела до широкої кризи суспільної охорони здоров'я.

Температура і зокрема тепло впливає на кожну частину людського тіла. Високі температури можуть призвести до теплового виснаження, теплового удару, неспокою, порушення когнітивних здібностей і навіть передчасної смерті від хвороб серця і легенів. По всьому світу проблеми зі здоров'ям, пов'язані з кліматичною кризою, отримують все більше визнання, пише Scientific American.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яким буде клімат через 80 років - прогнози вчених

Автор статті, лікар, співробітниця Медичного університету Джорджа Вашингтона Ніїлу Туммала вивчає вплив кліматичної кризи на здоров'я. Наприклад, крім вкладу в глобальне потепління, підвищення рівня вуглекислого газу збільшує кількість пилку, який рослини виробляють в результаті вищих темпів фотосинтезу. Це підвищення рівня пилку може привести до погіршення симптомів алергії.

Ще один приклад - дрібні тверді частинки (відомі як PM2.5), пов'язані з забрудненням повітря, велика частина яких пов'язана зі спалюванням викопного палива, що сприяє потеплінню. Коли ми вдихаємо ці частинки, вони переміщаються вниз по дихальних шляхах і осідають в крихітних повітряних мішечках, званих альвеолами легень, викликаючи запалення і потенційно погіршуючи симптоми астми. Пояснення прості, проте ризики для здоров'я широко поширені й складні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лід в Арктиці влітку може зникнути - вчені

Таким чином, кліматична криза веде до непропорційної кризи суспільної охорони здоров'я - і, що ще гірше, він є мультиплікатором загрози. У той час, як багато людей в різних країнах світу постали перед економічними труднощами, хвилі спеки, що продовжуються і вищі рахунки за електроенергію, які вони викликають, погрожують доступу до води та енергетичної безпеки.

Фахівці з кліматичної інженерії Університету Вашингтону знайшли спосіб зменшити ризик глобального потепління на Землі. Кліматична ситуація у світі досягла критичної позначки, зокрема через діяльність людини. Від змін клімату страждають не тільки флора і фауна, але й самі жителі Землі. Тому екологи та науковці з різних країн світу закликають лідерів негайно вжити активних заходів. Також вчені пропонують і свої альтернативні рішення для поліпшення ситуації.

Зараз ви читаєте новину «Зміна клімату: як це впливає на здоров'я людини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі