середа, 02 серпня 2023 13:04

Землю хочуть закрити від Сонця гігантською космічною парасолею
3

Вуглекислий газ та інші парникові гази сприяють глобальному потеплінню. Вони затримують навколо Землі сонячне світло, яке повинно бути випущене назад у космос. Це призводить до підвищення температури. Водночас не парникові гази, а Сонце створює тепло. Це відкриває ідею побудови тіні для Землі.

Вчені придумали теоретичний план прив'язки велетенської парасольки до астероїда. Потенційно така конструкція зможе захистити планету від Сонця, йдеться у дослідженні Proceedings of the Natural Academy of Sciences.

"На Гаваях багато хто користується парасолькою, щоб захиститися від сонячного світла під час денних прогулянок. Я подумав, ми можемо зробити те саме для Землі й таким чином пом'якшити кліматичну катастрофу, що насувається", – заявив астроном з Інституту астрономії Гавайського університету Іштван Сапуді.

Вчені хочуть захистити Землю від Сонця за допомогою велетенської космічної парасольки
Фото: pnas.org
Вчені хочуть захистити Землю від Сонця за допомогою велетенської космічної парасольки
Вчені хочуть захистити Землю від Сонця за допомогою велетенської космічної парасольки

Він намалював власну "парасольку". Вона буде лежати в точці L1 Лагранжа між Сонцем і Землею, гіпотетично приєднуючись до зондів для спостереження за Сонцем або сонячним вітром, таких як Solar and Heliospheric Observatory (SOHO) і Advanced Composition Explorer (ACE), які перебувають там сьогодні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Інопланетний спалах: показали унікальне фото Юпітера

Достатній щит теоритично зможе ефективно блокувати близько 1,7% сонячного випромінювання в L1, чого достатньо, щоб запобігти катастрофічному підвищенню температури на Землі.

"Однак будь-який вид сонячного затінку неминуче зіткнеться з серйозними інженерними проблемами: на висоті L1 на них діятимуть гравітації Сонця і Землі, а також постійний потік сонячного випромінювання. Отже, життєздатний затінок повинен бути масивним – вагою понад 1 млн тонн – і виготовленим із настільки міцного матеріалу, щоб залишатися у космосі неушкодженим", – пише видання.

Наразі дослідники не мають практичного способу запустити таку кількість матеріалів на орбіту. Але щоб обійти цю проблему, більшу частину матеріалів можна взяти з космосу.

"Астероїд або навіть місячний пил може слугувати противагою, прив'язаною до набагато меншого щита, що важить лише близько 35 тис. тонн", – вважає Сапуді.

Американське космічне агентство NASA призначило на 5 жовтня космічну місію до масивного астероїда Психея. Космічне тіло складається переважно із заліза, золота, нікелю та інших рідкісних металів. Діаметр астероїда становить близько 225 км. Вартість Психеї може сягати $10 тис. квадрильйонів, що перевищує сумарну економіку нашої планети.

Розташований на відстані 280 млн миль астероїд Психея був виявлений 1852 року італійським астрономом Аннібале де Гаспарісом. Він обертається навколо Сонця між орбітами Марса та Юпітера.

Зараз ви читаєте новину «Землю хочуть закрити від Сонця гігантською космічною парасолею». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі