пʼятниця, 05 лютого 2021 09:59

З використаних масок робитимуть дороги

Використані медичні маски планують переробляти на основу для доріг і тротуарних плиток.

Австралійські вчені з Мельбурнського королівського технологічного університету пропонують подрібнювати використані маски та додавати перероблений бетонний заповнювач у дорожнє покриття, пише Science of the Total Environment.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 250 г золота та 3 тис. діамантів: створили найдорожчу захисну маску у світі

Масове використання масок під час пандемії щоденно створює тисячі тонн додаткового сміття, тоді як додавання 1-3% подрібненого матеріалу до бетону не тільки не зменшує міцність матеріалу, але й покращує його.

Автор: Science Direct
 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Американців зобов'язали носити маски за новими правилами

Щодня у світі викидають близько 6,88 млрд використаних медичних масок. Це приблизно 206 тис. т сміття, яке відправляють на звалища або спалюють. Щоб побудувати основу для 1 км двосмугової дороги завширшки 7 м, додаючи лише 1% перероблених масок, знадобиться приблизно 93,2 т переробленого матеріалу. Стільки масок продукують 3 млн людей.

Такий підхід до перероблення масок може також зменшити кількість викидів при їхньому спалюванні. Дороги ж з нового матеріалу мають довше служити та будуть на 30% дешевші.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Маску доведеться носити і після вакцинації: експерти назвали причини

Із 1 лютого на літаки німецької авіакомпанії Lufthansa не пускають пасажирів у звичайних медичних масках. Лише у спеціальних медичних - FFP2, KN95, операційних.

Зараз ви читаєте новину «З використаних масок робитимуть дороги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі