четвер, 29 квітня 2021 04:25

Виявили гігантську вогняну екзопланету

Виявили гігантську вогняну екзопланету
Супутник NASA відкрив нову планету фото: Pixabay

Нещодавно супутник NASA відкрив планету, яку назвали TOI-1431b. Вона розташована за 490 світлових років від Землі.

Планета втричі масивніша за Юпітер — найбільшу планету Сонячної системи, повідомляє НВ.

За даними астрономів з Центру астрофізики при Університеті Південного Квінсленду, планета розташована близько до своєї яскравої зірки, що має час обертання по орбіті 2,5 дня. Це означає, що її температура є однією із найвищих з коли-небудь виявлених.

"Це дуже пекельний світ. Денна температура становить 2700 градусів за Цельсієм, а нічна — наближається до 2300 градусів. Жодне життя не зможе вижити в її атмосфері", — сказав астрофізик Бретт Аддисон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Телескоп Hubble сфотографував космічне "намисто з діамантами"

Щоб підтвердити існування планети, вчені зібрали дані за допомогою телескопа Stellar Observation Network Group, розташованого на Канарських островах.

"Фактично, денна температура планети вища за 40% зірок в галактиці Чумацького Шляху. Температура планети наближається до температури вихлопу ракетного двигуна", — підкреслив астрофізик.

TOI-1431b також має унікальну ретроградну орбіту.

"Якщо ви подивитеся на Сонячну систему, всі планети обертаються в тому ж напрямку, що і Сонце. Орбіта нової планети нахилена настільки, що фактично рухається в напрямку, протилежному обертанню своєї зірки", — сказав дослідник.

Компанія ABIBOO Studios оприлюднила архітектурний проєкт п'яти міст, які в майбутньому побудують на Марсі. Зокрема, зведуть столицю Червоної планети – Нюва. Кожне місто вміщуватиме принаймні 200-250 тис. людей.

Зараз ви читаєте новину «Виявили гігантську вогняну екзопланету». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі