середа, 27 червня 2018 16:10

Вчені вперше зафіксували подвійний викид із чорної діри

Вчені вперше зафіксували подвійний викид із чорної діри
Астрономам вперше вдалося зафіксувати подвійний викид матерії з чорної діри. Фото: YouTube

Астрономам вперше вдалося зафіксувати подвійний викид матерії з чорної діри.

Об'єкт розташований на відстані 800 млн світлових років від Землі, передає zn.ua.

Чорну діру виявили ​​за допомогою обсерваторії "Чандра" у вигляді дуже яскравої плями рентгенівського випромінювання. Потім дослідники порівняли дані "Чандри" зі знімками "Хаббла" у видимому світлі і виявили, що чорна діра оточена щільною хмарою з газу і пилу.

"Ми бачимо, як цей об'єкт бенкетує, блює і спить, а потім знову бенкетує і знову блює. Це й було передбачене теорією. На щастя, нам вдалося спостерігати цю галактику саме тоді, коли ми змогли побачити обидві події", - розповіла провідний автор дослідження Джулі Комерфорд інтернет-виданню Nature.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали найстаріші зірки Чумацького шляху

Це дійство утворилося з двох пузирів газу: один над чорною дірою, інший - під нею. Це - сліди викиду частинок після "щільного обіду". Вченій вдалося з'ясувати, що пузирі з'явилися в різний час.

"Щоб випромінювати такі потужні викиди, чорна діра повинна була поглинути іншу галактику", - каже вчена.

Вчені виявили частину Всесвіту, якої не вистачає. Нестачу виявили американські астрофізики з Колорадського університету в Боулдері.

Зараз ви читаєте новину «Вчені вперше зафіксували подвійний викид із чорної діри». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі