субота, 18 квітня 2020 14:50

Створили найменший у світі транзистор

Створили найменший у світі транзистор
Транзистор працює на графенових нанострічках. Фото: Wikipedia

Цього дня, 12 років тому, у 2008 році група дослідників з університету Манчестера на чолі з Костянтином Новосьоловим створила найменший у світі одноелектронний транзистор, сконструйований на основі графенових наноплівок.

Транзистори - це основні елементи сучасної електроніки. Зазвичай їх застосовують в підсилювачах і логічних електронних схемах. У мікросхемах об'єднали тисячі й мільйони окремих транзисторів.

Графенові нанострічки, виготовлені для транзисторів, мають гладкі поля і задані енергетичні характеристики. Для того, щоб графен мав напівпровідникові властивості, його виготовляють у формі тонких стрічок. Квантово-розмірний ефект руху електронів впливає на те, що рух електронів по ним обмежений єдиним напрямом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Американець запатентував новий вид зв'язку

Наразі застосовують нову технологію отримання графенових нанострічок – на підкладку з срібла чи золота роблять напилення шару циклічних мономерів, у складі яких є водень. Потім вони зціплюються у полімери. Після підігріву формуються вуглецеві стрічки, які мають товщину — 1 атом.

18 квітня 1902-го Данія стала першою країною, у якій відбитки пальців стали використовуватися для встановлення особи злочинців.

Зараз ви читаєте новину «Створили найменший у світі транзистор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі