неділя, 21 січня 2018 11:15

Психолог розповіла, чим корисні обійми

Психолог розповіла, чим корисні обійми
Для відчуття щастя потрібно 12 обіймів в день. Фото: tvoymalysh.com.ua

Сьогодні, 21 січня, у світі відзначають День обіймів. Його вигадали американські студенти у 1986-му. Спочатку свято вважалося національним. Утім скоро цю ідею підхопили у всьому світі.

Щоденні 20-секундні обійми і 10-хвилинне тримання за руку роблять чудовий терапевтичний ефект. Науковці довели, що для нормального функціонування організму, потрібно 8 обіймів у день, а для відчуття щастя - 12.

"Обійми дають відчуття захищеності і спокою. Воно родом з малечку – від самого народження обійми дарувала мама. Саме ці відчуття допомагають нам задовольняти одні з основних потреб - потребу у безпеці і любові. Ці відчуття і досвід людина несе у доросле життя. Саме тому кожен з нас потребує регулярних, а головне щирих і справжніх обіймів. Діти, які недоотримали обіймів, відстають у психічному і інтелектуальному розвитку", - розповідає Gazeta.ua кандидат психологічних наук Ірина Губеладзе.

Обійми позбавляють від негативного впливу та стресів. Вони знижують артеріальний тиск і частоту серцевих скорочень.

"Під час обіймів відбувається стимуляція центральної нервової систем. В організмі підвищується рівень певних гормонів, наприклад окситоцину. Цей гормон називають гормоном любові, дружби та довіри. Від цього з'являється доброзичливе ставлення до оточення. Обійми дають змогу людині висловити турботу, підтримку та любов. Саме ці почуття словами висловити важко. Обійми забезпечують задоволення тактильних потреб. Навіть поглажування і обійми котика чи собаки дає людині відчуття спокою і задоволення. Діти часто засинають з улюбленою іграшкою. І це теж дає відчуття спокою і комфорту", - пояснює фахівець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як стати щасливою людиною - поради фахівця

Обійми приблизно у всіх викликають приємні почуття.

"Тільки кінестетики - чутливі до тактильного сприйняття люди - особливо чутливі до обіймів. Тому з одного боку, такий тактильних контакт їм вкрай потрібний для доброго самопочуття. Якщо кінестетик ображений чи потребує підтримки, то її краще виразити через обійми. Але з іншого боку - далеко не від кожної людини вони можуть таку підтримку прийняти", - каже Ірина Губеладзе.

20 березня відзначають День щастя. Свято ухвалила ООН 5 років тому. У рейтингу щасливих країн Україна опинилася на 132-му місці. Попереду - Гана, позаду - Уганда. Відчуття щастя будується на суб'єктивному відчутті людиною задоволеності своїм життям, кажуть психологи.

Зараз ви читаєте новину «Психолог розповіла, чим корисні обійми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі