вівторок, 07 березня 2017 18:53

Як стати щасливою людиною - поради фахівця

Як стати щасливою людиною - поради фахівця
Щастя - тут і зараз. Фото onedio.ru

Незадоволеність власним життям робить людину нещасною. Звинувачують у цьому всіх і кожного, але не себе. Утім, стан щастя чи нещастя залежить лише від себе самого, кажуть фахівці.

"Ми відкладаємо свою радість, забуваючи про те, що вона у кожній миті життя. Важливо, навчитися це помічати. Щастя - тут і зараз. Потрібно створити його самому або просто дозволити йому бути", - розповідає Gazeta.ua духовний психотерапевт, майстер медитації Дарія Саєд.

Що таке щастя?

Щастя - це почуття і стан повного задоволення. Хтось каже, що щастя - це моменти, спалахи, миті. А ще кажуть, що щастя у кожного своє. Усе це - правда. Просто кожному з нас у житті задоволення приносять різні речі.

Що ж впливає на відчуття щастя?

Від нас самих залежить, у чому ми бачимо своє власне щастя, і на скільки ми самі собі дозволяємо бути в цьому стані.

Тоді що є щастям для вас особисто?

Для мене щастя у тому, щоб встигати проживати моменти і хвилини які дарує Бог. Щастя - бачити красу навколо, в інших людях і відчувати її в собі. Щастя - це можливість мріяти і вимовити вголос свої бажання Джину і від цього зрозуміти самого себе краще. Щастя і диво - це відкритість і довіра. І от щастя - дозволити цьому всьому бути. За щастям ховається велика сміливість і сила.

Чому з'являється синдром нещасливої людини?

Люди часто забувають, що життя вже відбувається, відбувається зараз, у цю хвилину. Людина втрачає радість, коли віддається своїм тривогам з минулого, суєті, страхам перед майбутнім. Коли людина перестає дарувати собі маленькі радощі, вона втрачає смак і увагу до життя, до самої себе. Натомість життя наповнюється сумом, образами, претензіями. Але треба пам'ятати, що все залежить тільки від нашого особистого сприйняття дійсності.

Часто можна почути: "я стану щасливою, як вийду заміж", "я стану щасливою, коли схудну", "я стану щасливою, коли у мене буде хороша робота". Чому з'являється оце "стану"? Чому люди не задовольняються тим, що мають зараз?

Ми часто забуваємо: все, що у нас є, воно тут і зараз. Усе, що було, минуло. Навіть, якщо залишилися глибокі рани всередині, майбутнє ще не настало, і яким воно буде ніхто не знає. У Біблії є слова: "Будьте як діти і ввійдете в Царство небесне". Малюки відкриті і уважні, їх легко зацікавити не результатом, а процесом. У цьому секрет. Радість від шляху, від кроків, а не тільки від мети цього шляху. А ще - потрібно дякувати завжди і за все.

Щастя у кожного своє

Де шукати джерело щастя?

Джерелом щастя може бути все, що завгодно. Це - й погода, ранкова кава, мрії, допомога іншим, прогулянка. Усе наше життя може бути як джерелом радості, так і джерелом болю. Усе залежить від нашого погляду і сприйняття.

Чи можна навчитися бути щасливим?

Можна. Варто закрити очі, згадати, що вас радує, і зробити це. І так кожного дня. Потрібно змінювати вектор своєї уваги зі знака мінус на знак плюс. Треба вчитися новому, відкриватися самому і відкривати інших.

Чи можна сказати, що вміння бути щасливим закладають ще в дитинстві?

Мені здається, що так. Ми вчимося на прикладі батьків, нашого оточення. Ми бачимо, як жили вони, і підсвідомо копіюємо це. А може бути навпаки - повністю відторгаємося від цього. Утім в підсумку, кожен сам відповідальний за своє життя. Чужий рецепт не підійде, потрібно знайти свій. Щастя - може стати приємною звичкою.

А є універсальний рецепт щастя?

Універсального немає. Щастя у кожного своє.

Яка вона - щаслива людина?

Щаслива людина - гармонійна. У кожного своя гармонія, як і щастя. Тому універсального портрета щасливої людини не можливо намалювати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як навчитися розуміти себе – 10 кроків

Зараз ви читаєте новину «Як стати щасливою людиною - поради фахівця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі