понеділок, 31 грудня 2018 23:59

Показали унікальне найперше фото Місяця

179 років тому вперше сфотографували Місяць.

Вивчення поверхні Місяця активно проводилося як із Землі, так і з космічних апаратів. Першу фотозйомку Місяця виконав француз Луї Дагер. В серпні 1839 року громадськості представили процес отримання дагеротипа.

Звістка про новий винахід зустріли у Франції з ентузіазмом. Через кілька днів після презентації дегеротипа Дагера відзначений командорським хрестом почесного легіону. Після цього його ім'я і його технологія стали відомі в усьому світі.

Принцип Дагера проявляти за допомогою ртутних парів був оригінальний і надійний.

Через рік, в 1840 році, першу фотографію через телескоп отримав американець Джордж Дрейпер.

Із Землі видно лише частину освітленої сторони Місяця. Місяць є природним супутником Землі і знаходиться від неї на середній відстані 384 400 км. Місяць світить відбитим сонячним світлом. Після періодів бурхливої сонячної активності окремі місця місячної поверхні можуть слабко світитися під дією люмінесценції.

  Перша в історії фотографія Місяця. Фото: factroom.ru
Перша в історії фотографія Місяця. Фото: factroom.ru

Супутник завжди повернутий до поверхні Землі однією стороною, за винятком незначного ефекту лібрації.

Наукові дані, отримані при польотах до Юпітера, Сатурна і Урана, підтвердили, що Місяць є типовим для Сонячної системи природним супутником. Його поверхня, вкрита кратерами, - безплідний світ без води і без атмосфери. У цьому безпосередньо переконалися американські астронавти, які в 1969-1972 роках висаджувалися на поверхню Місяця в ході програми "Аполлон".

11 років тому с китайського космодрому Січан в провінції Січуань за допомогою ракети-носія Чанчжен-3А запустили автоматичну міжпланетну станцію Чан'е-1 призначену для дослідження Місяця. Станцію назвали на честь богині з китайської міфології.

Апарат виконав кілька завдань. Зокрема, побудував тривимірну топографічну карту Місяця - для наукових цілей та для визначення місця посадок майбутніх апаратів. Склав карту розподілу хімічних елементів типу титану і заліза. Необхідні для оцінки можливості промислової розробки родовищ. Пристрій провів оцінку глибинного розподілу елементів за допомогою мікрохвильового випромінювання.

Зараз ви читаєте новину «Показали унікальне найперше фото Місяця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua