вівторок, 08 жовтня 2024 07:19

Hubble сфотографував рідкісну галактику - вражаючий кадр

Космічний телескоп NASA Hubble сфотографував спіральну галактику у сузір'ї Волопаса.

Галактика NGC 5248 розташована за 42 млн світлових років від Землі, повідомила обсерваторія ESA.

"NGC 5248 також відома під назвою Caldwell 45. Галактика була включена до каталогу візуально цікавих небесних об'єктів, які були відомі, але не так часто спостерігалися астрономами-любителями, як більш відомі об'єкти Мессьє", - сказано в повідомленні.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Hubble сфотографував незвичну галактику - вражаючий кадр

Об'єкти Мессьє - список зі 110 астрономічних об'єктів, складений французьким астрономом Шарлем Мессьє в каталог Catalogue des Nébuleuses et des Amas d'Étoiles, вперше виданий 1774 року.

"NGC 5248 є однією з так званих спіралей із грандіозним дизайном з помітними рукавами, які простягаються майже від ядра через диск. Космічний об'єкт також має слабо помітну структуру смужки в центрі, між внутрішніми кінцями спіральних рукавів. Такі особливості, які порушують обертальну симетрію галактики, мають величезний вплив на те, як матерія рухається крізь неї, і, зрештою, на її еволюцію в часі", - йдеться в дописі.

Газ подається із зовнішньої частини галактики до внутрішніх областей зореутворення і навіть до центральної чорної діри галактики, де вона може дати поштовх активному галактичному ядру.

Місія Crew-9 прибула на МКС. Водночас SpaceX призупинила польоти через аномалію. Космічний корабель Crew Dragon був відправлений в рамках місії Crew-9 до Міжнародної космічної станції, повідомляє CNN. Він пристикувався до МКС.

Зараз ви читаєте новину «Hubble сфотографував рідкісну галактику - вражаючий кадр». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі