пʼятниця, 10 березня 2023 09:29

Незвичне відкриття: планетологи отримали дивні світлини поверхні Марса
3

На поверхні Марса планетологи відкрили піщані дюни майже ідеальної форми.

Зображення піщаних дюн отримали у рамках програми спостереження за тим, як наприкінці зими на Червоній планеті тане іній, повідомляє Space.com.

"Хоча піщані дюни на Марсі бувають різноманітних форм і розмірів, такі чітко окреслені кола є незвичайними", – ідеться в повідомленні.

Зображення зробили торік 22 листопада камерою HiRise, що встановлена на космічному кораблі Mars Reconnaissance Orbiter (MRO). Він обертається навколо Марса. Світлину зробили з висоти 300 км.

На поверхні Марса відкрили піщані дюни незвичайної форми
Фото: NASA
На поверхні Марса відкрили піщані дюни незвичайної форми
На поверхні Марса відкрили піщані дюни незвичайної форми

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: NASA вперше вдалося сфотографувати на Марсі сонячні промені

За роки роботи камера зафіксувала безліч марсіанських піщаних дюн із вражаючими діапазонами як розмірів, так і форм. HiRise також проводить постійні дослідження льодовиків на поверхні Марса.

Космічний телескоп Hubble зробив світлину трьох галактик, які мають зіштовхнутися, щоб згодом злитися в одну. Три галактики, які можна побачити в сузір'ї Волопаса, згодом зіллються в одну велику. Під час цього процесу спіральна структура галактик буде знищена через гравітаційну взаємодію.

Зараз ви читаєте новину «Незвичне відкриття: планетологи отримали дивні світлини поверхні Марса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі