вівторок, 03 січня 2023 09:27

Комета часів льодовикового періоду наближається до Землі

Комета часів льодовикового періоду наближається до Землі
До Землі наближається комета віком 50 тис. років. Фото: pixabay.com

У 2023 році вперше з часів неандертальців можна буде побачити рідкісну комету, яка пролетить повз Землю наприкінці січня.

Комета C/2022 E3 (ZTF) буде достатньо яскравою, тож її можна буде побачити неозброєним оком, пише Space. Небесне тіло можна буде спостерігати також у бінокль або телескоп.

"Зараз комета проходить через внутрішню частину Сонячної системи. Вона максимально наблизиться до Сонця 12 січня, а потім пролетить повз Землю, здійснюючи найближче проходження біля нашої планети між 1 і 2 лютого", – ідеться в повідомленні.

За даними NASA, спостерігачі в Північній півкулі зможуть віднайти комету в ранковому небі, вона рухатиметься в напрямку північного заходу протягом січня. Для спостерігачів у Південній півкулі вона стане видимою на початку лютого 2023 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На початку січня можна буде побачити один із найгарніших зорепадів року

Комета перебуватиме в сузір'ї Верблюда під час свого наближення до Землі.

За даними Лабораторії реактивного руху NASA, комета має вік близько 50 тис. років. Це значить, що востаннє вона побувала біля Землі у часи верхнього палеоліту. Останні люди, які могли помітити цю комету були ранніми Homo Sapiens, які жили під час останнього льодовикового періоду.

Космічне агентство NASA опублікувало знімки зіткнення зонда DART з астероїдом, зроблені телескопами James Webb і Hubble. Організувавши епохальний експеримент із захисту Землі від астероїдів, що закінчився зіткненням зонда DART з небесним тілом, NASA не втратила можливості зробити знімки події з різних ракурсів. DART, розміром не більший за торговельний автомат, 26 вересня врізався в нешкідливий Діморфос розміром з футбольний стадіон на відстані 11 млн км від Землі.

Зараз ви читаєте новину «Комета часів льодовикового періоду наближається до Землі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі