вівторок, 27 квітня 2021 18:43

Чому в Україні поширений "чорний бізнес" з написання дисертацій

Чому в Україні поширений "чорний бізнес" з написання дисертацій
Чому в Україні поширений "чорний бізнес" з написання дисертацій фото: pon.edu.ua

Захищена вчора дисертація депутата ОПЗЖ Іллі Киви містить вигадані сторінки збірок і підроблені довідки. Це виявили журналісти, які дослідили текст наукової роботи.

"В Україні функціонують сотні спеціалізованих вчених рад, які займаються не наукою або оцінкою наукових дисертацій, а звичайними зборами хабарів, - каже Gazeta.ua колишній заступник міністра освіти України, віцепрезидент із бакалаврських програм Київської школи економіки Єгор Стадний. - Ні для кого не секрет, що цей "чорний бізнес" роками існує в Україні. Найчастіше це стосується педагогіки, соціальних комунікацій, державного управління. Навколо цієї проблеми існує величезна індустрія з написання так званих дисертацій. Хоча ті роботи, які пишуть на замовлення, не мають нічого спільного з наукою."

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Кива - кандидат наук. Тищенко - монобільшість. Яких учоних вам ще не вистачало?" - соцмережі

За словами експерта, Закон "Про вищу освіту" передбачає санкції для спецрад, які пропускають і позитивно оцінюють дисертації з плагіатом.

"Їх можна за це карати, позбавляючи права брати участь у спецрадах на деякий час. Доки існуватиме попит на наукові ступені, доти буде індустрія з написання дисертацій на замовлення. Треба знімати цей попит. По-перше, є питання доплат за вчене звання, яке йде після здобуття наукових ступенів. Для науковців ці доплати символічні. Не можна сказати, що вони за цими доплатами вишиковуються. Для суддів, наприклад, ці доплати значно більші. Потрібно зробити так, щоб люди, які не мають нічого спільного з наукою, просто не лізли туди. На якийсь час це зупинить конвеєр створення фейкових наукових ступенів. Потрібно, щоб у спецрадах брали участь люди з-за кордону. Ми маємо розгортати нову систему присудження ступенів поступово", - додав Єгор Стадний.

26 квітня Ілля Кива захистив кандидатську дисертацію із державного управління на тему "Механізми впливу громадянського суспільства на державне регулювання правоохоронної діяльності (на прикладі країн ЄС та України)". За це проголосували одностайно 13 членів комісії в Інституті підготовки кадрів держслужби зайнятості. Киву супроводжували невідомі в чорному, які блокували журналістам вхід в аудиторію. Також в Інституті були нардепи від ОПЗЖ.

Зараз ви читаєте новину «Чому в Україні поширений "чорний бізнес" з написання дисертацій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі