четвер, 01 листопада 2018 12:31

Був першим у світі - відкрили найбільший радіотелескоп

Відкрили обсерваторію Аресібо з найбільшим у світі радіотелескопом сьогодні, 1963 року. Розмістили її на острові Пуерто-Ріко в Карибському морі.

Обсерваторія Аресібо мала найбільший у світі радіотелескоп на той час. Зараз найбільшим у світі вважають радіотелескоп FAST на південному заході Китаю в провінції Гуйчжоу.

Будівництво радіотелескопу розпочали в 1960 році. Його початковим призначенням - дослідження іоносфери Землі. Автор ідеї будівництва - професор Корнельського університету Вільям Гордон.

  Вигляд головного радіотелескопа. Фото: Вікіпедія
Вигляд головного радіотелескопа. Фото: Вікіпедія

Основний і найбільш помітний елемент обсерваторії - рефлектор. Це тарілкоподібний прилад, який збирає і направляє випромінювання в більш вузький і щільний пучок радіохвиль. Діаметр рефлектора - 304,8 м, глибина - 50,9 м. Він складається з 38 778 перфорованих пластин, зроблених з алюмінію. Вони щільно укладені поверх сітки, сформованої шляхом сплетення сталевих тросів.

  Вигляд головного радіотелескопа. Фото: Вікіпедія
Вигляд головного радіотелескопа. Фото: Вікіпедія

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали яскраве "серце" галактики

Сітка зі сталевих тросів висить над землею на висоті в кілька метрів. Тому під рефлектор можна не тільки зайти, але і заїхати на транспорті. Для розташування рефлектора використали природну воронку, яка утворилася в результаті вимивання гірських порід.

Коли рефлектор нерухомий, наведення радіотелескопу відбувається за допомогою 26-ти моторів, які переміщують рухливий купол з опромінювачем антени. Купол тримається на тросах, прикріплених до трьох башт, вершини яких розташовані на одній висоті. Висота однієї з башт становить 111 м, двох інших - 80 м.

  Вигляд згори. Фото: Вікіпедія
Вигляд згори. Фото: Вікіпедія

1992 року за допомогою радіотелескопа виявили перші екзопланети навколо пульсара. 19-21 вересня 2017 року телескоп суттєво постраждав від урагану "Марія". Було зламано навпіл 29-метрову радарну антену, її уламки пробили головне дзеркало телескопа й пошкодили допоміжне.

Астрономи заявили, що відкрили перший екзомісяць за межами Сонячної системи. Він обертається навколо планети, що розташована на відстані 8 тис. світлових років від Землі. Екзомісяць набагато більший за будь-що у нашій у нашій Сонячній системі.

Зараз ви читаєте новину «Був першим у світі - відкрили найбільший радіотелескоп». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі