неділя, 24 березня 2024 01:01

Астронавти розказали, чим пахне космос

Астронавти розказали, чим пахне космос
Вчені припускають, що запах може бути пов'язаний із вибухами зірок. Фото: ESO

Астронавти, які побували у відкритому космосі, описують дивні запахи, що нагадують гарячий метал і підгоріле м'ясо.

Існує низка теорій щодо джерела цього аромату, пише livescience.com.

"Вакуум космосу майже ідеальний, але не на 100 відсотків. Астронавти, перебуваючи в космічних кораблях і скафандрах, захищаються від прямого впливу. Попри це вони описують запах космосу який є дость малоприємним", - сказано в повідомленні.

Одна з можливих теорій його походження пов'язана із киснем, що оточує Міжнародну космічну станцію.

"Ультрафіолетові промені Сонця можуть розкладати молекули кисню, спричиняючи хімічні реакції та утворення озону, що, можливо, створює цей аромат", - вважає диспетчерка з виходу у відкритий космос із Центру управління польотами Космічного центру імені Джонсона НАСА в Г'юстоні Міранда Нельсон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Один із найбільших у світі телескопів зняв космічну посмішку Чеширського кота

Вчені також припускають, що цей запах може бути пов'язаний із вибухами зірок.

"Зоряні вибухи, імовірно, породжують пахучі молекули, такі як поліциклічні ароматичні вуглеводні, які виявляють у різних матеріалах на Землі", - сказано в повідомленні.

Водночас дослідникам не вистачає даних для остаточних висновків. Таємничий аромат космосу продовжує викликати інтерес і питання у вчених.

Космічний телескоп Hubble зробив світлину трьох галактик, які мають зіштовхнутися, щоб згодом злитися в одну. Три галактики, які можна побачити в сузір'ї Волопаса, згодом зіллються в одну велику. Під час цього процесу спіральна структура галактик буде знищена через гравітаційну взаємодію.

Зараз ви читаєте новину «Астронавти розказали, чим пахне космос». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі