четвер, 26 квітня 2018 07:25

Яка роль бабусі у вихованні дитини

Яка роль бабусі у вихованні дитини
Роль бабусь у вихованні майбутнього покоління безцінна. Фото: smartum.com.ua

Часто бабуся намагається брати участь у вихованні внуків. Іноді участі забагато, адже вона намагається виховувати дитину по-своєму і не враховує принципів батьків.

Якщо виникла така ситуація, потрібно чіпко позначити межі, що може робити бабуся, а що ні, пише у своєму блозі психолог Володимир Гаріпов.

"Батькам потрібно пам'ятати, що якщо вони вдаються до допомоги бабусі в якості "няні", вона обов'язково вплине на виховання дітей. У родині повинні бути принципи, яких обоє батьків дотримувалися б у вихованні. Жоден з батьків не повинен перебувати в "опозиції" до іншого", - радить фахівець.

Іноді бабуся намагається "всиновити" внуків. Ситуація виникає тоді, коли вона має конфлікти з власними дітьми.

"Бабусі беруть на себе функцію батьків в зв'язку з певними обставинами. До прикладу, мама багато працює і мало часу проводить з дітьми. Це призводить до порушення ієрархії відносин. Тоді батьки стають для своїх дітей братами і сестрами. Вони не можуть виконувати свої початкові функції. Це погано в першу чергу для дітей, тому що відсутня повноцінна батьківська інтеграція, авторитет. Крім того діти не розуміють, хто є хто", - каже психолог.

Іноді у батьків непорозуміння виникають з бабусею, бо психологічно, у відносинах зі своїми батьками, вони відчувають себе дитиною.

Фахівець називає кілька тривожних дзвінків, коли бабуся поводиться з дитиною неприпустимо. Таку поведінку потрібно зупиняти:

- якщо бабуся робить з дітей "своїх" дітей, а не внуків;

- якщо бабуся забороняє онукам те, що дозволяють батьки, або навпаки;

- дозволяє будь-яке психологічне або фізичне насильство щодо внуків.

Психолог дає кілька порад, як донести до бабусі власну систему виховання дітей.

1. Варто поговорити і розказати, що вас не влаштовує у бабусиному вихованні.

2. Постарайтеся не зачепити почуття і підберіть правильні слова. Бабусі важливо бути присутньою у житті внуків. Це гостра потреба для людей старшого покоління. До цього потрібно ставитися з розумінням.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як виховувати сина - поради психолога

3. Знайдіть застосування знань старшого покоління. Іноді вони більш досвідченні у деяких пиатннях.

4. Позначте чіткі, але не жорсткі межі. Будьте гнучкими в своїх вимогах.

5. Якщо бабуся не хоче підтримувати систему, вам доведеться встановити більш жорсткі правила. Тут спрацює принцип: "Якщо ти так робитимеш, то мені доведеться...".

Коли у родині відразу з'являється двоє малюків, постає питання – як їх виховувати. Близнюків потрібно виховувати по-різному. У близнюків порівняно з іншими дітьми є багато психологічних особливостей. Між ними існує потужний емоційний зв'язок: часто настрій одного передається іншому, якщо дітей розлучають ненадовго – вони ведуть себе неспокійно і тривожно.

Зараз ви читаєте новину «Яка роль бабусі у вихованні дитини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі