середа, 05 квітня 2017 09:42

5 порад, як сказати "ні" дитині

5 порад, як сказати "ні" дитині
Як правильно відмовляти дитині. Фото: colady.ru

Змалечку батько й мати оточують своє дитя увагою та турботою. Утім така опіка часто повертається проти батьків. Діти стають капризні, неслухняні і на кожну відмову влаштовують істерики.

"Часто батьки йдуть на поступки дитині, аби тільки дитя не вередувало. Краще дозволити, ніж відмовити. Але треба навчитися казати "ні" дитині. Батькам варто усвідомити, що рано чи пізно їхнє маля натрапить на заборону. Від того, як дитина сприйме обмеження в дитячому віці, залежить її здатність встановлювати власні внутрішні заборони в майбутньому", - каже Gazeta.ua психолог Наталія Носаль.

Gazeta.ua розкаже, як правильно відмовляти дитині.

1. Менше забороняйте

Багато заборон шкодять повноцінному розвитку дитини. Крім того, "не можна" швидко втрачає своє значення, якщо його в житті дитини багато. Важливо, щоб "ні" для дитини щось означало. Для того, щоб зменшити кількість заборон, потрібно намагатися уникати ситуації, у яких доведеться казати "ні". Заховайте солодощі у недоступне для дитини місце, приберіть усі небезпечні предмети чи поставте на розетки заглушки. Що менше приводів забороняти дитині, то серйозніше вона ставитиметься до заборон.

2. Не перетворюйте заборон на дозвіл

"Ні" - то "ні". Якщо вже заборонили, то не відмовляйтеся від заборони. Тоді дитина не усвідомлюватиме ціни "заборони". Якщо вона раз добилася скасування, то зможе це зробити знову. Тому якщо без заборони можна обійтися - так і зробіть.

Важливо, щоб "ні" для дитини щось означало

3. Будьте послідовні

Усім членам сім'ї потрібно бути послідовними у позиції заборони. Якщо мама заборонила, а бабуся дозволила - дитина цей факт візьме на озброєння. Отже, маніпулюватиме. Крім того, у родині мають бути табу. Речі, які ні в якому разі не можна робити. Наприклад, говорити з незнайомцями, відчиняти вікно чи їсти у ліжку. Головне, щоб таких табу було небагато.

4. Поясніть причину своїх заборон

Коли щось заборонили - виникає питання: "Чому?". Щоб з боку дитини було менше опору, потрібно пояснити та обґрунтувати своє "ні". Пояснення має бути просте і зрозуміле для малої дитини. Заборонили лізти на гірку - скажіть, що вона висока, можна забитися. Не дозволили з'їсти п'яту за день цукерку - поясніть, що болітиме живіт.

5. Запропонуйте альтернативу

Щось заборонили - намагайтеся запропонувати дитині альтернативу. Почувши обмеження, завжди хочеться зробити навпаки. Альтернатива - дасть можливість вибору. Заборонили солодощі - запропонуйте фрукт. Мовляв, це теж смачно, та ще й корисно. Не можна малювати у книзі - зате це можна робити в альбомі чи розмальовці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Психолог назвала 5 причин дитячого плачу

Зараз ви читаєте новину «5 порад, як сказати "ні" дитині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі