середа, 31 травня 2017 15:09

Як виникають та проявляються нав'язливі думки

Як виникають та проявляються нав'язливі думки
Психолог Мирослава Мірошник Фото надане Мирославою Мірошник

Через нав'язливі думки приходять ідеї, які намагаються взяти контроль. Часто вони є причиною стресу та неможливістю розслабитись. Як виникають та проявляються нав'язливі думки, розповіла Gazeta.ua київський психолог Мирослава Мірошник.

Як проявляються нав'язливі думки?

У людини з'являються мимовільні думки, спогади, сумніви, ідеї, фобії, прагнення. Це все супроводжується болісним розумінням безконтрольності щодо них. Нав'язливі думки пов'язують з психічною аномалією хронічного, прогресувального або епізодичного характеру.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 незвичайних фактів про білявок

Як вони виникають?

Немає єдиної думки щодо причин появи нав'язливих думок, але є дві гіпотези. Біологічний фактор: інфекційні захворювання, вроджені анатомічні особливості будови головного мозку, хронічні інтоксикації організму, спадкова схильність. Психоневрологічний фактор: хронічні психотравматичні ситуації, сильна перевтома та виснаження нервової системи, хронічна тривога.

Це якось залежить від людини?

Якщо медичні аналізи показують, що немає підстав, то причинами нав'язливих думок може бути спосіб життя. Саме те, як людина сприймає реальність, впливатиме на нав'язливі думки.

Хто в групі ризику?

Перфекціонізм пов'язаний з розвитком нав'язливих думок. Це означає, що трудоголіки знаходяться у групі ризику. Це люди, які багато працюють, перебувають у постійному стресі, мало відпочивають або не відпочивають взагалі, не можуть розслабитися, їхній рівень тривоги зашкалює. Але це стосується й жінок у декреті. Вони теж у цій групі, бо в хронічному стресі.

Чи є профілактика таких думок?

Профілактикою нав'язливих думок можна вважати відпочинок, вміння визнавати свої помилки, а також дозволяти собі недосконалість.

Перфекціонізм пов'язаний з розвитком нав'язливих думок


Вам часто доводиться працювати з нав'язливими думками?

Розлади, пов'язані з нав'язливими думками, вважають одними з найцікавіших у психіатрії, бо тут є місце для досліджень і нових відкриттів. Ящо з нав'язливими думками людина використовує і нав'язливі дії, то підключається фармакологічне лікування. Я маю справу з нав'язливими думками, які вважають безпечними - страх заводити дітей. Хоча він має іншу природу, ніж нав'язливі думки.

Зараз ви читаєте новину «Як виникають та проявляються нав'язливі думки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі