четвер, 15 грудня 2016 14:29

7 цікавих фактів про найбільшу планету

Астрономи виявили нову планету за межами Сонячної системи - екзопланету. Вона втричі масивніша за Юпітер - найбільшу планету в нашій системі. Нову знахідку назвали OGLE-2014 BLG-0676Lbі.

Gazeta.ua пропонує 7 цікавих фактів про найбільшу планету Сонячної системи - Юпітер.

Юпітер - п'ята планета від Сонця

Це найбільше небесне тіло (крім самого світила) в Сонячній системі. Юпітер в 1000 разів більший за Землю. Разом із Сатурном, Ураном і Нептуном, входить у число газових гігантів.

 

Обертається на відстані близько 778 млн км від Землі

Це як проїхати з Києва до Ужгорода мільйон разів.

Протистояння Юпітера

Астрономічний термін пояснює знаходження Юпітера в протилежній стороні від Сонця. Трапляється раз на 12 років у середині осені. Тоді планета досягає найбільшого блиску - стає яскравіша, ніж будь-яка зірка на нічному небі. Тому знайти Юпітер легко. А в невеликий бінокль або підзорну трубу можна розгледіти його супутники. Найближче велике протистояння відбудеться 26 вересня 2022 року.

Наймасивніший з усіх

Юпітер майже в 11 разів більший за Землю і має в 2, 5 рази більшу масу, ніж всі інші планети Сонячної системи разом узяті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Учені знайшли нову гігантську планету

Найбільше супутників

У нього надзвичайно потужне гравітаційне поле й щонайменше 67 супутників.

 

Не має твердої поверхні

Юпітер - газоподібна планета, яка не має твердої поверхні. Проте, вважають, що має внутрішнє тверде ядро, розміром із Землю.

Обертається за 10 год.

Планета обертається швидше, ніж будь-яка інша. Йому потрібно трохи менше 10 год., щоб завершити оберт навколо своєї осі. Порівняно з 24 год. для Землі.

Таємнича стихія

На знімках Юпітера фіксують Велику Червону Пляму. Це гігантський шторм, розміри якого досягають дві третини Землі. Він бушує протягом 300 років.

 
Зараз ви читаєте новину «7 цікавих фактів про найбільшу планету». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі