субота, 14 січня 2023 06:17

Спецтема: Війна Росії проти України

Сутичка між Пригожиним і міноборони РФ: в ISW передбачили реакцію Путіна

Сутичка між Пригожиним і міноборони РФ: в ISW передбачили реакцію Путіна
Президент РФ Володимир Путін, ймовірно, намагатиметься завадити Євгену Пригожину підвищити свій статус. Фото: ТАСС

Засновник, фінансист та куратор приватної військової компанії "Вагнер" Євген Пригожин виграв у "сутичці" з міністерством оборони Російської Федерації після офіційного визнання участі його найманців у боях за Соледар.

Пригожин хоче використати цю "перемогу" у Соледарі як інструмент для торгу, щоб підняти свій авторитет у РФ, йдеться у новому звіті аналітиків американського Інститут вивчення війни (ISW).

"Згадка міноборони Росії про сили "Вагнера" у відповідь на суспільний резонанс свідчить про значну "перемогу" Пригожина, яка зміцнить його як вирішального учасника цієї війни", – вважають експерти.

Пригожину потрібна була перемога в Соледарі, щоб довести російському диктатору Володимиру Путіну, що його сили кращі за звичайну армію. Водночас Путін може вжити заходів щодо формування лояльних до міноборони "військових блогерів", щоб підірвати зусилля Пригожина щодо підвищення свого статусу у російському суспільстві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На війну з Україною Пригожин вербує жінок - забрали першу партію

Голова ЦВК Олександр Сідакін, депутат Держдуми від "Єдиної Росії" Артем Туровий та "глава" так званої ДНР Денис Пушилін зустрілися 13 січня з кількома "блогерами".

Високопоставлені путінські союзники вручили групі "військкорів", зокрема Олександру Сладкову та журналісту, який працює на Wargonzo, офіційну подяку, підписану секретарем Генеральної ради партії "Єдина Росія" Андрієм Турчаком.

"Ця остання подія у низці зусиль Кремля щодо розвитку зв'язків з обраними так званими військовими блогерами, які були готові продатися в обмін на політичний престиж. Путін може намагатися розвивати зв'язки з цими лояльними до Кремля блогерами, щоб спрямувати їхнє медіаохоплення проти зусиль тих блогерів, які просувають Пригожина та завдають шкоду репутації Путіна в російському інформаційному просторі", – зазначають в ISW.

Ватажок "вагнерівців" Пригожин на тлі кадрових перестановок у військовому керівництві РФ хоче показати диктатору Володимиру Путіну, що його найманці кращі за регулярні війська. Тому хоче за будь-яку ціну захопити Соледар. Крім того Пригожин має і корисливий інтерес - в Соледарі є найбільші в Європі соляні шахти.

На початку січня засновник ПВК "Вагнера" Євген Пригожин повідомив про помилування першої групи ув'язнених, які вирушили на війну та завершили піврічну службу за контрактом.

Раніше речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі повідомив, що в Україні працює 50 тис. співробітників ПВК "Вагнера". Зокрема, і 40 тис. зеків. З них понад 1 тис. найманців загинула лише за місяць.

Зараз ви читаєте новину «Сутичка між Пригожиним і міноборони РФ: в ISW передбачили реакцію Путіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі