пʼятниця, 06 січня 2023 09:37

Пригожин "помилував" частину зеків-найманців: ISW з'ясував мотиви

Пригожин "помилував" частину зеків-найманців: ISW з'ясував мотиви
Євген Пригожин оголосив про помилування зеків-найманців. Фото: Коммерсантъ

Засновник ПВК "Вагнера" Євген Пригожин оголосив про нібито помилування першої групи російських зеків, які пішли на війну проти України.

Так хоче посилити свій вплив та політичну владу, вважають в американському Інституті з вивчення війни (ISW).

5 січня РосЗМІ оприлюднили кадри, на яких Пригожин проводить церемонію для особового складу ​​у реабілітаційному центрі в Анапі Краснодарського краю. Під час заходу нагороджує колишніх ув'язнених державними медалями та вручає документи про помилування.

Втім, ISW не помітили жодних офіційних російських урядових коментарів щодо цього. Ба більше, згідно з кримінальним кодексом, помилувати може лише президент. Однак, окремі особи можуть звернутися до нього з таким проханням. Також звільнити їх від покарання міг російський суд.

"Пригожин використовує неоднозначність правового статусу цих колишніх ув'язнених, щоб створити враження, що він достатньо впливовий, аби мати можливість добитися помилування найманців. Хоче бути центральною фігурою в ультранаціоналістичній воєнній спільноті", – зазначили в ISW.

Раніше речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі повідомив, що в Україні працює 50 тис. співробітників ПВК "Вагнера". Зокрема, і 40 тис. зеків. З них понад 1 тис. найманців загинула лише за місяць.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сіль та гіпс: у Білому домі пояснили, чому Пригожин так вчепився в Бахмут

"Ймовірно, потрібно поповнити свої сили після великих втрат, переважно серед колишніх ув'язнених. І Пригожин оприлюднив нібито помилування, щоб посилити кампанію вербування. Окрім того, намагається заспокоїти вагнерівців, які вже воюють та сподіваються на обіцяні винагороди",– зазначили аналітики.

Пригожин спробував виправдати провали російської армії у Бахмуті на Донеччині. Але своїми висловлюваннями лише підтвердив те, що сили окупантів досягли свого максимуму в спробах захопити місто.

Напередодні в інтерв'ю російським пропагандистам "кухар Путіна" заявив, що наступальна операція у Бахмуті є дуже виснажливою, тому що кожен будинок там – "фортеця".

Зараз ви читаєте новину «Пригожин "помилував" частину зеків-найманців: ISW з'ясував мотиви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі