середа, 22 травня 2024 08:22

Спецтема: Війна Росії проти України

Аналітики ISW показали, що відбувається на фронті: свіжі карти
12

Карти ISW
Фото: understandingwar.org
Карти ISW
Карти ISW
Карти ISW
Карти ISW

Збройні сили України стримують просування російській окупантів у Харківській області.

На Донбасі фіксується просування загарбників у районі Кремінної та Часового Яру, свідчать свіжі карти Інституту вивчення війни (ISW).

"21 травня війська РФ не зробили жодного підтвердженого просування на північ від міста Харкова біля Липців. На Харківщині противник кидає у штурми африканських найманців. Путінські війська нібито просунулися на відстань від 300 до 450 метрів у напрямку Липців, але в ISW не помітили візуального підтвердження цього твердження", - сказано в повідомленні.

Окупанти значно активізували бойові дії на Харківському напрямку. Російські загарбники нещодавно підтвердили просування на південний захід від Вовчанська. Геолокаційні кадри від 18 травня показують, що війська РФ просунулися далі в Старицю (на південний захід від Вовчанська).

Армія РФ нібито просунулася на 100-350 м у Вовчанську та трохи перетнула річку Вовча в південно-західному Вовчанську в напрямку поліцейської дільниці та нафтоекстракційного заводу. Ця інформація не підтверджена.

В ISW продовжують оцінювати, що окупанти зберігають обмежені позиції на лівому березі річки Вовча і не спостерігають візуального підтвердження російської бронетехніки чи значної кількості піхоти, що діє на південному березі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сили оборони збили 100% ворожих дронів

Війська РФ нібито атакують Прилипку (на південний захід від Вовчанська на південному березі річки Сіверський Донець), нібито відбили українські контратаки у Вовчанську та поблизу Стариці. Водночас у ISW не знайшли підтвердження цим заявам росіян.

Російські війська на Луганщині нещодавно підтвердили просування вздовж лінії Куп'янськ - Сватове - Кремінна. Кадри, опубліковані 21 травня, показують, що окупанти просунулися на південний схід від Макіївки (на північний захід від Кремінної).

Російський "воєнкор" стверджує, що РФ начебто просунулася на 1 км біля Макіївки. Путінські війська убезпечили позиції на відстані 1,18 км вздовж лісистої місцевості на схід від Стельмахівки (на північний захід від Сватового). Російські загарбники продовжують наступальні дії у районі Синьківки, біля Іванівки, Берестового, Стельмахівки, біля Діброви і Тернів, коло Григорівки та Білогорівки.

Російські джерела стверджують, що українські війська 20 травня обстріляли і пошкодили склад пального в окупованому Довжанську Луганської області з ракет ATACMS і безпілотників.

Війська РФ тим часом незначно просунулися на південь від Сіверська (на північний схід від Бахмута). Водночас у ISW не спостерігали візуальних доказів, які б підтверджували ці заяви. Невідомі підрозділи ПДВ Росії продовжують атакувати на Сіверському напрямку.

Окупанти атакували на південь від Сіверська в районі Роздолівки та на південний схід від Сіверська в районі Виїмки.

Війська РФ нещодавно просунулися в південну та центральну Кліщіївку (на південний схід від Часового Яру) і продовжили наступальні операції на Часів Яру.

Російські "воєнкори" поширили відео від 21 травня, на якому нібито показано, як російський танк проїжджає через Кліщіївку, щоб доставити штурмові групи на південну околицю населеного пункту, а потім повернутися на свої невизначені позиції на північ від селища.

Російські джерела стверджували, що нібито підтверджує те, що війська РФ повністю окупували Кліщіївку та витіснили українські сили з населеного пункту, але активно не займають селище, оскільки ЗСУ контролюють головну висоту в цьому районі. Проте в ISW не спостерігали візуальних доказів того, що російські загарбники захопили північну та західну Кліщіївку. Ворожі війська просунулися лише на 600 м по центральній дорозі в Кліщіївці. Бої за селище тривають.

Російські джерела також стверджували, що війська РФ розширили свої позиції в районі заповідника Ступки-Голубовські (на південний схід від Часового Яру). Окупанти продовжують атакувати Часів Яр і мікрорайон Канал, на південний схід від міста поблизу Іванівського, Кліщіївки та Андріївки.

РФ нібито захопили Нетайлове (на захід від Авдіївки) і продовжили наступальні дії поблизу Авдіївки 21 травня. Російські джерела стверджують, що ЗСУ нібито були змушені відступити з цього населеного пункту. Російські блогери також стверджували, що війська РФ просунулися в Нетайлове на 450 м і очищають західну частину поселення після захоплення будинків, що залишилися в цьому районі.

У Генштабі ЗСУ 20 травня повідомляли про інтенсивність наступальних дій росіян біля Нетайлового. Бої тривали в районах Калинове, Новоолександрівка, Сокіл, Прогрес, Євгенівка, Очеретине, Соловйове, Новоселівка Перша, біля Уманського, Сіверного, Нетайлового, Яснобродівки, біля Невельського та Сіверного.

Російські окупанти нещодавно трохи просунулися на південний захід від міста Донецьк.

Геолокаційні кадри за 21 травня показують, що війська РФ просунулися на південний захід від Новомихайлівки та східної Парасковіївки (обидва на південний захід від Донецька).

Російські джерела також стверджували, що окупанти просунулися на 400 м у південно-західній Красногорівці (на захід від міста Донецьк). Атакували на захід від Донецька поблизу Георгіївки та Красногорівки, а також на південний захід від Донецька поблизу Побєди та Парасковіївки.

21 травня тривали позиційні бої поблизу Старомайорського (на південь від Великої Новосілки) на адмінкордоні Донецької та Запорізької областей.

Загальні бойові втрати російських окупантів на 22 травня склали 496 370 осіб. Протягом минулої доби знищено ще 1300 загарбників, повідомив Генеральний штаб Збройних сил України.

Зараз ви читаєте новину «Аналітики ISW показали, що відбувається на фронті: свіжі карти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі