середа, 10 червня 2020 16:55

Росія має пряме відношення до збройного конфлікту на сході України — нідерландський прокурор

Росія має пряме відношення до збройного конфлікту на сході України — нідерландський прокурор
У Нідерландах РФ звинуватили у збитті боїнгу над Донбасом. Фото: reuters.com

Слідство зібрало докази прямої участі Росії у збройному конфлікті на сході України.

Про це заявив у нідерландському суді, який розглядає справу MH17, прокурор Вард Фердинандуссе, пише "Радіо Свобода".

Він наголосив, що, попри постійні заперечення російської влади, вона має пряме відношення до збройного конфлікту на Донбасі та командування терористичними угрупованнями ДНР і ЛНР.

"...під час розслідування стало чітко зрозуміло, що Росія у відповідний період у районі 17 липня 2014 року була безпосередньо залучена до збройного конфлікту. З різних джерел були зібрані докази про те, що Росія здійснювала збройні постачання озброєним формуванням…, а також долучалася до набору бойовиків і оплати їм", — уточнив прокурор.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Суд у Гаазі визнає вину бойовиків за збитий боїнг, але Росії це не зашкодить

Також слідчі встановили, що російські чиновники були залучені до організації й координації збройних груп, які воювали проти української армії, сказав він.

Попри все, слідство взяло до уваги те, що РФ заперечує свою причетність до збройних формувань на Донбасі, і що ватажки цих формувань заявляли, що вони діють незалежно.

Враховуючи, що закони війни в липні 2014 року широко порушувалися, слідство дійшло висновку, що підозрюваних можна судити за загальним правом.

Підозрювані у справі про збиття малазійського боїнга над Донбасом 17 липня 2014 року: колишній офіцер ФСБ громадяни Росії Ігор Гіркін (Стрєлков), експолковник ГРУ РФ Сергій Дубинський (Хмурий) та колишній російський спецпризначенець Олег Пулатов (Гюрза), а також громадянин України Леонід Харченко (Крот).

У тілах членів екіпажу збитого на Донбасі 2014 року Boeing знайшли осколки, причому один із них - у формі метелика від російської ракети "Бук".

Зараз ви читаєте новину «Росія має пряме відношення до збройного конфлікту на сході України — нідерландський прокурор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі