вівторок, 29 січня 2013 06:15

Останній роман Кожелянка став книжкою року

 

— Відколи вийшов роман Оксани Забужко "Музей покинутих секретів", такого рівня книжок більше не було, — каже 58-річна Людмила Таран, письменниця й експерт літературного рейтингу "Книжка року-2012". 25 січня у прямому ефірі Першого національного каналу назвали його переможців.

Гран-прі здобуло видання "Хотинська битва 1621. Битва за Центральну Європу" київської "Балтії-Друк". Альбом з новими дослідженнями істориків про Хотинську битву коштує 350 грн. У номінації "Красне письменство" перемогли посмертно виданий роман чернівецького письменника Василя Кожелянка "Діти застою" та поетична збірка харків'янина Сергія Жадана "Вогнепальні й ножові".

— Жадан — професійний і талановитий письменник, — продовжує Людмила Таран. — Може, я консервативна, але мене від нього відштовхує його увага до криміналу. Кожелянку я не відвела перші місця. Мене більше зацікавили нові романи Тані Малярчук та Галини Вдовиченко.

Дія твору Кожелянка відбувається за радянських часів у вигаданому буковинському містечку Джерелів. Описані реальні персонажі — місцеві чиновники й письменники. Кожелянко помер 2008-го від серцевого нападу в 51 рік. Це останній його роман. Видали за чотири роки після смерті автора.

— "Діти застою" — це критика радянського часу, — каже 25-річний Дмитро Дроздовський, літературознавець і експерт рейтингу. — Події тривають від 1970-х дотепер. Радянський період зображено моторошним та смішним водночас. У книжці є іронічний персонаж Серафим. З одного боку, він вибудовує сімейне щастя з глухонімою повією, з другого — вірить у високі ідеали.

Зараз ви читаєте новину «Останній роман Кожелянка став книжкою року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі