неділя, 16 липня 2006 15:02

"Я грав на весіллі доньки колишнього царя Симеона"

  Іво Папазов після виступу в Києві на Співочому полі
Іво Папазов після виступу в Києві на Співочому полі

Болгарського кларнетиста Іво Папазова, 54 роки, насправді звуть Ібрям Хапазов. За правління Тодора Живкова болгарам турецького походження змінювали імена та прізвища, щоб вони не різнилися від корінних болгар.

"ГПУ" зустрілася з Іво Папазовим на столичному фестивалі "Країна мрій". Іво в чорних брюках і футболці. Після його виступу ми пішли за сцену на "Співочому полі". Музикант розібрав кларнет. Протирає його всередині спеціальною ганчіркою на мотузці. Акуратно кладе інструмент у футляр.

— Київ — зелене місто, — каже Іво, дивлячись униз на Дніпро. Однією рукою прикривається від сонця, другою закриває футляр, притримуючи його коліном. Віддає кларнет музикантові і просить води. — Знову нічого не подивлюся. Був у Стамбулі п"ять разів, а святої Софії не бачив. У Парижі готель біля самого Лувра стояв, і теж часу не вистачило сходити.

У дитинстві ким хотіли бути?

— Батьки мріяли, щоб я став лікарем, — музикант Папазова приносить півлітрову пляшку мінералки. Кларнетист підкурює сигарету, яку довго тримав у роті. — Моя родина була бідна, але музикальна — батько грав на кларнеті. Крім татового інструмента, ніяких іграшок у мене не було. Та батько не дозволяв мені брати кларнет, бо це небезпечно для дитячих легень. Я грав на ньому, коли тато частувався на весіллях. Одного разу він почув мою гру. І сказав: "Ходімо в музичну школу".

Ви, як і батько, грали на весіллях?

— Это всегда были большие деньги, — відповідає Іво російською. І додає: — Коли я вчився в школі, російська була обов"язковим предметом. На турецьку відводили лише одну годину на тиждень. Я грав на весіллі доньки колишнього болгарського царя Симеона. З нами співав також Ерос Рамазотті. І ми виступали "без денег".

Як гуляють болгарське весілля?

— Багато їжі, особливо м"яса, та алкоголю.

Але ж туркам іслам забороняє пити...

— Болгарські турки п"ють і їдять, як востаннє, — Іво, посміхаючись, махає рукою. — Мені скільки наллють, стільки вип"ю.

На що витратили перші зароблені гроші?

— Їх забрала мати. Лишила дріб"язок на цукерки. Потім я грав по ресторанах. Свого паспорта ще не мав, тому гонорари одержував по батьковому паспорту.

Весілля — це завжди були великі гроші

Пам"ятаєте перші закордоні гастролі?

— У Лондоні, в клубі "Ронні Скотт", з якого вийшли "Бітлз". Британський саксофоніст Джонні Гріффін весь вечір мене слухав і спізнився на концерт в іншому клубі.

У вас були проблеми з комуністичною владою?

— Угу, — Папазов потирає бородату щоку. — "За пропаганду циганської музики" артистів під час весіль забирали до в"язниць.

У вас є вища музична освіта?

— Трохи вчився в консерваторії, але кинув. Тоді був розподіл на своїх і несвоїх — болгар і турків. Музична освіта не потрібна, коли є талант від Бога. Я імпровізую. Не можу повторити мелодію так, щоб вийшло, як першого разу. У Бруклінській музичній академії один американець записав по нотах увесь мій концерт. Але, коли ми почали грати разом, збилися, бо я виконував уже змінену мелодію.

Знайомі з композитором Бреговичем?

— Зараз пишемо музику до балканського кінофільму. Давали слухати Бреговичу. Він трохи не розплакався. Йому було образливо, що це не він написав.

Папазов сповідує православ"я. Він пообіцяв: якщо його друга дружина Марія народить сина, назве його Христос.

— Син народився 7 січня, коли й Господь. Але партійний секретар сказав, що такого імені нема. Тому дитину назвали Христо. Йому зараз двадцять. Вивчає економіку та право в Софійському університеті. Молодшого сина я назвав на свою честь — Іво. Теж збирається на економіку. Я хотів синів у Нью-Йорку вчити. Відмовилися.

Вас упізнають на вулиці?

— Я маю ферму в передмісті. Тримаю гусей, поросят, кіз, двадцять собак.  Тварин доглядає дружина. Хоча... іноді якийсь чабан мене впізнає, і починається: поцілунки, обійми, фотографії, автографи...

1952 — народився в Киржалі, в сім"ї музикантів
1964 — перший публічний виступ
1970–1972— служба в Пловдівському військовому ансамблі
1974 — створив групу "Тракія бенд"
1984 — одружився зі співачкою Марією Карафезієвою
1986 — народився син Христо
1987 — народився син Іво
1989 — перші закордонні гастролі в Лондоні
2005 — нагорода "Бі Бі Сі" як кращому виконавцеві етнічної музики

Зараз ви читаєте новину «"Я грав на весіллі доньки колишнього царя Симеона"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі