четвер, 26 січня 2023 13:05

Що і як приготувати на печі або каміні, коли немає світла й газу

Що і як приготувати на печі або каміні, коли немає світла й газу
На печі або каміні можна приготувати майже все. Фото: topteplo.com.ua

У нас час в Україні піч або камін можна використовувати не лише для інтер'єру чи обігріву.

Якщо нині, коли електроенергія зникає раптово і надовго, ви маєте піч чи камін, де можна розпалити дровами, то точно не залишитесь без гарячої їжі.

Досвідом використання дров'яних печей діляться британці у виданні Еxpress.co.uk.

У Британії нині теж стурбовані підвищенням цін на енергоносії. Там стверджують, що на дров'яній печі чи каміні можна приготувати все: від коржів до болоньєзе.

Але не всі печі та каміни можна використовувати для приготування їжі. Потрібно, щоб димохід був прикріплений до задньої, а не верхньої частини печі. У такому випадку можна задіяти більшу площу для розігрівання чи приготування їжі. Може підійти також піч, труба якої виходить вгору, але біля неї ще достатньо місця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вимкнення світла й холодильник ‒ як не отруїтися зіпсованими продуктами

Важливо знати, що їжа на печі готуватиметься повільніше. За нею потрібно уважно стежити, адже не можна регулювати температуру. Якщо розігріваєте їжу на печі або на каміні, частіше помішуйте її. Найкраще використовувати сковороди та каструлі з важким дном.

Вправний домашній кухар на печі або каміні може готувати все: запіканки, печеню, пасту та омлети. Найпростіше, що можна приготувати у каміні − картопля у фользі. Просто помістіть її в попіл і стежте, щоб не згоріла.

Можна так само запікати й інші овочі. Наприклад перці, баклажани чи моркву. Морква буде особливо смачною, якщо змастити її олією та посипати спеціями.

Можна на дров'яній печі також готувати яєчню скрембл. На відкритому вогні готують м'ясо та рибу. Для цього краще використовувати гарячі вуглини згаслого вогню. Можна наколоти на шампури сосиски, щоб трохи підрум'янити їх або просто підігріти. Просто потримайте їх над вогнем.

Головне – використовувати печі й каміни обережно. У будинку обов'язково слід мати засоби для гасіння пожежі, а також своєчасно чистити димар.

За відсутності електроенергії та води більшість їсть лише бутерброди з ковбасою, а не продукти, які насичують і дають користь. Однак кожному щодня потрібні всі макронутрієнти – білки, жири та вуглеводи. З яких продуктів брати цей "будівельний матеріал" організму, розповіла нутриціологиня Дар'я Трохимович.

Багато хто з нас намагається заощадити час і встигнути зробити все. Тому і готують суп на декілька днів або розігрівають вранці вчорашню страву. Однак у деяких випадках розігріті продукти можуть бути небезпечні для здоров'я. Це може призвести до незворотних наслідків як у дорослих, так і в дітей. Gazeta.ua зібрала п'ять найпопулярніших продуктів, які в жодному разі не можна розігрівати.

Зараз ви читаєте новину «Що і як приготувати на печі або каміні, коли немає світла й газу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі