понеділок, 05 грудня 2022 05:30

Вимкнення світла й холодильник ‒ як не отруїтися зіпсованими продуктами

Вимкнення світла й холодильник ‒ як не отруїтися зіпсованими продуктами
Через відключення світла продукти у холодильнику можуть швидко псуватися. Фото: ukrhealth.net

Серед інших незручностей вимкнення електроенергії ще й може призвести до швидкого псування продуктів.

Охолоджені або заморожені харчі можуть бути небезпечними для вживання, нагадують у Центрі громадського здоров'я.

Фахівці дають кілька порад, що допоможуть зберегти їжу безпечною до вживання, коли вимикають світло.

Насамперед потрібно подбати про безпечну температуру в холодильнику й морозильній камері. У холодильнику вона має становити не більш як +4°С, а в морозильній камері 0°С або нижче.

"Підготуйтеся до надзвичайної ситуації. Заморозьте контейнери з водою, щоб мати змогу зберегти температуру вашої їжі за температури +4°С або нижче, якщо вам доведеться виймати продукти з холодильника. За можливості придбайте сухий або блоковий лід", ‒ ідеться в повідомленні ЦГЗ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що робити, якщо вимкнулась електроенергія: корисні поради й рекомендації

Коли електроенергію вимкнули, дверцята холодильника й морозильної камери потрібно тримати зачиненими. Тоді продукти залишаються безпечними до 4 год. у холодильнику, 48 год. у повній морозилці й 24 год. у напівпорожній. Якщо електроенергії немає понад 4 год., помістіть лід до продуктів у холодильник.

Щоб перевірити їжу на безпечність, ніколи не пробуйте її на смак. Якщо маєте сумніви, краще такі продукти викинути.

"Викидайте з холодильника продукти, що швидко псуються (м'ясо, рибу, нарізані фрукти й овочі, яйця, молочні продукти та їхні залишки) через чотири години без електроенергії або джерела холоду. Викидайте будь-яку їжу з незвичним запахом, кольором чи текстурою", ‒ наголошують фахівці.

Потрібно перевіряти температуру продуктів, що зберігаються в морозилці або в холодильнику з додатковим джерелом холоду. Якщо температура понад 4°С, продукти потрібно викинути.

Безпечно повторно заморозити або приготувати заморожені продукти можна, якщо вони все ще містять льодові кристали або мають температуру до 4°С.

До зникнення світла нині треба бути готовим у будь-який момент. Що робити в ситуації, коли вам потрібно попрасувати одяг, а в домі нема світла? Gazeta.ua зібрала корисні лайфхаки, які допоможуть попрасувати одяг без праски.

На випадок вимкнення світла потрібно запастися консервами й сухою сублімованою їжею на такі випадки. Gazeta.ua зібрала поради, як приготувати супи, каші, пюре без світла.

Зараз ви читаєте новину «Вимкнення світла й холодильник ‒ як не отруїтися зіпсованими продуктами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі