неділя, 05 травня 2024 07:59

Спецтема: Війна Росії проти України

ЗСУ намагаються "обміняти простір на час": в ISW прокоментували захоплення росіянами Архангельського

ЗСУ намагаються "обміняти простір на час": в ISW прокоментували захоплення росіянами Архангельського
Українські війська тримають оборону на різних напрямках фронту. Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

Російські окупанти у ніч на 4 травня тактично просунулися на північний захід від Авдіївки біля селища Архангельське.

Сили оборони України відступили з цього району. ЗСУ намагаються "обміняти простір на час", а війська РФ хочуть скористатися часовим вікном до прибуття військової допомоги Заходу. Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Аналітики посилаються на відеозапис, який оприлюднив російський військовий блогер, де бійці російського батальйону "Лавіна" 132-ї мотострілецької бригади (1-й армійський корпус ДНР) піднімають прапор у селищі Архангельське.

ISW встановив географічну прив'язку цього відеозапису до північної частини населеного пункту. Оприлюднені 4 травня додаткові геолокаційні кадри вказують на те, що російські війська просунулися на східній околиці Архангельського.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ворог намагається прорвати українську оборону: Генштаб повідомив про найгарячіші ділянки фронту

Захоплення Росією цього селища також вказує на те, що війська РФ, ймовірно, контролюють Керамік і Новокалинове. На опублікованих 3 травня геолокаційних кадрах видно, що Збройні сили України відходять з північної частини Архангельського, а російські військові блогери стверджують, що їхні війська зайшли до селища в ніч на 4 травня після відходу українських військ.

Один з російських військових блогерів стверджував, що росіяни проводили наступальні операції для захоплення Архангельського в кілька етапів. Тиждень тому вони наступали з Очеретиного, а 3 травня із Кераміка захопили селище.

"Українські війська, можливо, вирішили обміняти простір на час, очікуючи на прибуття масштабної допомоги від США на фронт найближчими тижнями. Це рішення для недостатньо забезпечених ресурсами сил, які можуть оточити з флангу. Водночас, російські війська інтенсифікують наступальні операції, оскільки намагаються скористатися обмеженим часовим вікном до прибуття західної військової допомоги. Війська РФ найближчим часом можуть здійснити подальші тактичні кроки у цьому напрямку", - повідомляє ISW.

На думку аналітиків, російські війська вирішили скористатися тактичною ситуацією на північний захід від Авдіївки. Однак, кінцева мета загарбників на цій ділянці фронту залишається незрозумілою.

Загарбники вирішили використати зону, де вони, найімовірніше, отримають тактичні переваги у найближчому майбутньому. Однак незрозуміло, чи будуть вони продовжувати рух на північ до Торецька, чи повернуться до свого попереднього фокусування на Покровську на північному заході.

Аналітики також зазначають, що російські війська вже перекинули на лінію фронту на північний захід від Авдіївки приблизно дивізійну силу (переважно чотири бригади Центрального військового округу (ЦВО)) та продовжують перекидати у цей район додаткові сили.

"Українські ЗМІ нещодавно повідомили, що РФ перекинула частини 55-ї мотострілецької бригади (41-а загальновійськова армія, ЦВО) в район Новобахмутівки на південь від селища Очеретине. Російські війська, ймовірно, будуть продовжувати наступати на північний захід від Авдіївки, доки існуватимуть можливості для використання тактичної ситуації в цьому регіоні", - йдеться у повідомленні.

Після отримання військової допомоги від США у розмірі понад $60 млрд Україна намагатиметься здійснити новий контрнаступ у 2025 році.

Однак, поки ще варто очікувати "російських успіхів у найближчий період" на полі бою. Про це заявив радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван.

Зараз ви читаєте новину «ЗСУ намагаються "обміняти простір на час": в ISW прокоментували захоплення росіянами Архангельського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі