неділя, 04 лютого 2024 04:55

Морква - фіолетова, персик розміром з вишню: якими були овочі та фрукти до селекції
10

Коли ми їмо огірки, моркву чи баклажани, то навіть не підозрюємо, що раніше багато овочів та фруктів виглядали зовсім по-іншому.

Овочі та фрукти мали раніше інший вигляд: якими були до селекції
Фото: Фото: adme.media
Овочі та фрукти мали раніше інший вигляд: якими були до селекції
Овочі та фрукти мали раніше інший вигляд: якими були до селекції
Овочі та фрукти мали раніше інший вигляд: якими були до селекції
Овочі та фрукти мали раніше інший вигляд: якими були до селекції

Огірки були колючими, як кактуси, а морква була фіолетовою. Що являли собою звичні нам овочі, фрукти та ягоди ще до того, як їм почали проводити селекцію, пише adme.media.

В даний час ми насолоджуємося різноманітністю баклажанів, представлених у різних формах, кольорах та розмірах. Проте, ранні екземпляри цих рослин не давали їстівних плодів, а були скоріше декоративними та нагадували курячі яйця.

Персики раніше були набагато меншими — розміром з вишню. Та й смак у них був не такий солодкий, як сьогодні, а скоріше трохи солонуватий і землістий.

Яблуко – це один із найвідоміших фруктів. У його первісному вигляді, відомому як дике яблуко (Malus sieversii), воно було меншим за розміром і круглішим за формою. А за сучасними смаковими стандартами було взагалі неїстівно.

Вважається, що вперше моркву почали вирощувати у X столітті. Вона була не того насиченого помаранчевого кольору, як зараз, а фіолетового чи білого, а ще мала роздвоєний корінь.

Лимон вивели шляхом схрещування цитрону із гірким апельсином. Цитрон, у свою чергу, — це один із негібридних, оригінальних цитрусів, тож його сміливо можна вважати предком сучасного лимона. А виглядав він так: груба горбиста шкірка, великі плоди (один міг досягати 4-5 кг). М'якуш був кислий або взагалі був відсутній.

Огірок. У стародавніх арабських писаннях часто згадується слово "хіяр" - воно означає "огірок". В одному з рукописів плід описували "колючим, наче дикобраз". Ще одне джерело свідчить, що огірок нагадував зміїну диню, але плоди в нього більш короткі та горбисті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як надовго зберегти зелень свіжою: що треба знати

Картоплю вирощували ще інки приблизно 400 року до н.е. Щоправда, виглядав він тоді інакше: коренеплоди були кривуватими, маленькими і витягнутими (є навіть гравюра, де зображено, як виглядала картопля до селекції). Ну а про те, як картопля потрапила до Європи, ви точно знаєте: овоч завезли до Іспанії та Британії ближче до кінця XVI століття. Спочатку до нього ставилися без особливої поваги: в основному використовували, щоб годувати худобу чи населення, яке голодує.

Завдяки генетиці ми можемо дізнатися, як виглядала кукурудза до селекції. Її диким предком вважається рослина під назвою "теосинте". А качани кукурудзи, знайдені археологами в різний час, демонструють, що раніше кукурудза була значно меншою.

Плоди гарбуза раніше були дуже гіркими, маленькими і частіше використовувалися як посудина, ніж як їжа. Наприклад, з них могли робити пляшки та фляги для води.

Завдяки картині Джованні Верстати, написаній між 1645 і 1672 роками, багато хто міг побачити, як виглядав кавун до селекції. Судячи з великої кількості білих прожилок та мінімуму червоної м'якоті, він був не таким смачним, як сьогодні.

Молода картопля – улюблений продукт українців влітку. Вона швидше готується і має солодкий, ніжний смак.

Варіацій приготування молодої картоплі багато. Її варять з маслом, кропом. Тушкують після варіння у вершках чи сметані.

Зараз ви читаєте новину «Морква - фіолетова, персик розміром з вишню: якими були овочі та фрукти до селекції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі