четвер, 28 жовтня 2021 06:50

"Зможемо вражати все — від крейсера "Москва" до будь-якого катера"

Автор: GETTYIMAGES
  У жовтні Україна отримала від Сполучених Штатів три партії військової допомоги на 60 мільйонів доларів. Зокрема, боєприпаси, протитанкове та високоточне озброєння, медичне оснащення, заявив прем’єр Денис Шмигаль. 22 жовтня до Києва прибула остання частина вантажу
У жовтні Україна отримала від Сполучених Штатів три партії військової допомоги на 60 мільйонів доларів. Зокрема, боєприпаси, протитанкове та високоточне озброєння, медичне оснащення, заявив прем’єр Денис Шмигаль. 22 жовтня до Києва прибула остання частина вантажу

— Нашим Збройним силам передали лише експериментальний "Нептун" (береговий мобільний комплекс із протикорабельними ракетами. — ГПУ). Державне оборонне замовлення цього року провалили. То краще купити готові ракети, ніж чекати, доки наше керівництво розпочне модернізацію армії, — каже військовий експерт Олег ЖДАНОВ, 55 років.

Україна веде переговори з Великою Британією стосовно продажу ракет класу "земля-земля" для українських патрульних катерів. А також ракет "Брімстон" класу "повітря-земля" для літаків. Перші можуть вражати "рій" цілей одночасно. Другі — невеликі, швидко рухомі. Британські військово-повітряні сили використовували їх проти "Ісламської держави". Коштуватимуть понад 100 тис. фунтів стерлінгів кожна — 3,6 млн грн.

Британія вперше веде переговори з Україною про продаж летальної зброї. Наше Міністерство оборони зробило цей запит, бо Росія може спробувати використати газову кризу для захоплення нової території, пише британське видання "Таймс". Мовляв, раніше Москва не намагалася загарбати більше земель України, бо залежала від транзиту газу до Європи. Також через опір українських Збройних сил. Однак російський газопровід "Північний потік-2" дозволить перенаправити блакитне паливо в обхід України. Європа стане повністю залежною від Москви в поставках газу.

На посилення українського флоту піде половина кредиту в 2,5 млрд фунтів стерлінгів — 90,6 млрд грн, який Велика Британія дає Україні. Зокрема, мають побудувати військово-морські бази. Для двох розпочали підготовчі роботи. Одна буде на узбережжі Чорного моря, друга — на Азовському.

— Британські ракети виконуватимуть ту ж саму функцію, що й "Нептун". Останній — наземний комплекс, дальність пуску — до 200 кілометрів. Їх встановлять на катери й літаки, — говорить Олег Жданов.

— Зможемо в будь-якій точці Чорного й Азовського морів вражати противника. Все, що є на поверхні води. Від ракетного крейсера "Москва", флагмана Чорноморського флоту РФ, до будь-якого катера. Ці ракети не бачать лише підводних човнів. У Росії немає засобів боротьби чи захисту від них.

Треба брати все, що дають. США пропонують нам свої винищувачі. На наших літаках — старе радянське обладнання. Для сумісності з британськими ракетами доведеться їх переобладнувати. Тому необхідно придбати нові.

Москва використовує блакитне паливо як зброю. Фактично починається газова війна. США створили групу есмінців для виявлення та перехоплення російських підводних човнів в Атлантиці. Бо це основний шлях американських газогонів до Європи. За теперішньої завищеної ціни на російський природний газ американський скраплений стає дешевшим для європейських країн. Газпром виконує довгострокові контракти. Якщо він їх зірве — з ним ніхто не розмовлятиме. Європа зробила майже повну заміну постачання природного газу. Вона споживає північноафриканський, частково середземноморський, зокрема, турецький газ. Скандинавія повністю забезпечена норвезьким. Польща терміново будує трубу через Данію для прокачування газу з Норвегії. Тож основні споживачі російського блакитного палива — Франція й Німеччина. Сумніваюся, що німецький уряд не помітив — після закінчення холодної зими вони не наповнили сховища і на осінь лишилися без запасів. Газова криза створена штучно. Щоб уся Європа прогнулася під Росію й запустила "Північний потік-2".

Зараз ви читаєте новину «"Зможемо вражати все — від крейсера "Москва" до будь-якого катера"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі