четвер, 12 серпня 2021 06:51

Зеленський почав тиснути на Москву

— Якщо ти живеш на окупованій території Донбасу і вважаєш, що нам у Росію і що ми росіяни, це велика помилка залишатися там. Донбас ніколи не буде російською територією, — сказав президент 43-річний Володимир Зеленський в інтерв'ю телеканалу "Дом" 5 серпня.

— Якщо ти любиш Росію і живучи на території України відчував, що це Російська Федерація, в ім'я своїх дітей та онуків потрібно їхати туди і шукати собі там місце. Це правильно. Україна розбудовуватиметься, а Донбас у відрізаному вигляді не розвиватиметься. Якщо ти відчуваєш його українським і поважаєш наш прапор і мову, будь там. Тримайся. Ця земля буде деокупована. Люди, історія скористаються моментом — і стіна впаде.

Я сам — батько. Розумію, що треба годувати дитину. І ось школа. На ній прапор ДНР. А де працювати тому ж учителю? Він іде до цієї школи. Йому потрібно розмовляти з дітьми та постаратися донести до них об'єктивну інформацію. Це завдання набагато важливіше за кулі. Люди всередині Донбасу повинні робити такі речі.

Я вірю, що не можна сідати за стіл із людьми, в яких у руках зброя. Перший пункт Мінських домовленостей — припинення вогню. Щоб говорити, потрібно перестати стріляти. Далі — виведення військ. Ми повинні дійти до нашого кордону.

— Зеленський окреслив перспективу регіону. Сказав, що він буде українським, — говорить представник України в Тристоронній контактній групі із врегулювання на Донбасі Сергій Гармаш, 47 років.

— Людям, які почуваються росіянами, вже сьогодні треба шукати місце в Росії. Щоб бути там у своєму середовищі. Бо на Донбасі після повернення туди України житимуть у конфлікті з оточенням. І це погано для них і їхніх дітей.

Слова Зеленського адресовані й тим, хто вважає себе українцями. Що Україна неодмінно повернеться. Це важливо. За всіма соцопитуваннями, людям на окупованих територіях найбільше бракує визначеності.

Раніше президент уникав прямих оцінок. Давав можливість Путіну піти на контакт. Якби від початку був різкий і непоступливий, очільник Кремля не пішов би на якісь домовленості. Бо це не сприйме населення Росії. Коли наш президент побачив, що той не йде на поступки, почав тиснути.

РФ ніколи не приєднає цей регіон. Він їй потрібен лише як інструмент позбавлення України її суверенітету. Мета Росії — повернути Донбас на своїх умовах, щоб через ОРДЛО впливати на нашу зовнішню та внутрішню політику.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський почав тиснути на Москву». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі