пʼятниця, 04 листопада 2011 09:45

Застосування санкцій Євросоюзу до українських чиновників можливе

Автор: Малюнок: Дмитро Скаженик
 

Застосування санкцій Євросоюзу до українських чиновників цілком можливе, вважає директор Українського інституту публічної політики Віктор Чумак, 50 років. Вони торкнуться осіб, які безпосередньо впливали на прийняття рішень і погіршили стан демократії в Україні.

— Санкції зазвичай вводять після серйозних консультації, причому синхронно в США та всіх країнах Європи, — каже експерт. — Рішення ухвалює вище керівництво країн в непублічний спосіб. Потім, деякі "добропорядні" люди дізнаються на кордоні, що вони в чорному списку ЄС.

У справі Тимошенко санкції можуть застосувати до тих, хто причетний до взяття її під варту — прокурора, слідчих, суддів, міліціонерів. Якщо сфальсифікують вибори 2012 року, що не так важко, санкції застосують до тих, хто допомагав це робити — членів виборчкомів, бізнесу, який фінансував кампанію. Якщо такі світові правозахисні організації, як "Фрідом хауз", "Трансперенсі інтернешнл", заявлять, що в Україні придушують свободи, наприклад, розганяють мітинги, то санкції будуть застосовувати до ширшого кола осіб.

Попервах скомпрометованих осіб можуть не пускати до ЄС за дипломатичними паспортами. Ними користуються всі нардепи й чиновники першої категорії — міністри, їхні заступники. Далі можуть застосовувати санкції економічного характеру. Наприклад, арештовувати в Європі рахунки та майно. Сховати свою нерухомість у країнах ЄС практично неможливо. Тож якщо людина в корумпованій країні раптом стала на державній посаді мільйонером, це може стати підставою для арешту його грошей. Наших чиновників це непокоїть, бо відпочивати на Лазурному березі краще, ніж у Криму. Тим більше, деякі депутати трудяться в Україні вахтовим методом — п'ять днів тут, а на вихідні летять до сім'ї в Ніццу.

Зараз ви читаєте новину «Застосування санкцій Євросоюзу до українських чиновників можливе». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі