четвер, 25 березня 2010 18:34

"Зараз більше шансів отримати нітратний огірок із сільської грядки"

Автор: фото: Олександр ГУНЬКО
  Денис Миргород: ”В Україні зменшилася кількість теплиць закритого ґрунту”
Денис Миргород: ”В Україні зменшилася кількість теплиць закритого ґрунту”

Комерційний директор компанії "АгріСол", що постачає аграріям добрива і  стимулятори росту, 37-річний Денис Миргород каже, що в Україні вкрай низький контроль за овочами приватного виробника:

— На невеликих ринках немає необхідного устаткування для виявлення нітратів, залишкових засобів захисту, важких металів. Багато продукції продається на стихійних базарчиках біля доріг. Люди часто думають, що вирощені на добривах у великих господарствах овочі містять нітрати. Але зараз більше шансів отримати нітратний огірок із сільської грядки, здобреній гноєм. Бо дозування не контролюється, кожен господар робить це "на око". Сусідка підказала бризкати городину якимсь засобом, дядько й бризкає. Якщо не допомогло, збільшує дозу вдвічі.

На Херсонщині багато селян ґпід плівкою вирощують ранні овочі. Кожне подвір"я має по 20–30 соток плівкових теплиць. Сім"ї по-своєму удобрюють і захищають рослини. Потім виставляють помідори або огірки в коробці на трасі. Їде оптовик машиною і збирає від будинку до будинку по декілька коробок. Максимум контролю, якщо виміряють на нітрати бодай одну коробку з усього кузова.

Сусідка підказала бризкати городину якимсь засобом, дядько й бризкає

Чому українці споживають овочів у три-чотири рази менше за європейців?

— Це пострадянська традиція. Середньостатистична сім"я салат із редису, помідорів і огірків споживає у травні-червні. У грудні чи лютому такого на столі не побачиш. Тобто, люди можуть дозволити собі активно вживати овочі, коли їх вдосталь на ринку й ціна низька. В Європі такого шаленого перепаду цін, як у нас, немає. Скажімо, зараз кілограм помідорів коштує в нас 20 гривень, а влітку — 2. У них — півтора євро взимку і 50 центів улітку.

Чим зумовлений такий перепад цін?

— Сезонним попитом. Навесні значну кількість ранніх овочів продають не в супермаркетах, а на стихійних ринках. А там багато що залежить від погоди. Пішли заморозки — оптовики не купують продукцію. Температура повітря підвищується — попит на овочі зростає. Треба ще врахувати, що в країні зменшилася кількість теплиць закритого ґрунту. Постійно зростають тарифи на енергоносії, подорожчало транспортування. Все це відбилося на ринкових цінах.

Як держава підтримує овочівників?

— Люди вже давно самі пливуть за течією. Це в Європі менше бар"єрів: насіння, добрива, засоби захисту рослин звільнені від податку на додану вартість. У нас від податку звільнені лише крупні сільгоспвиробники. Та й чи треба підтримувати тих, хто вирощує ранні овочі в теплицях і продає їх на ринку за готівку? При слові "держава" вони запитують: "А що це?" Правда, зараз приватники стикаються з новими труднощами. Якщо раніше газ для теплиць вони оплачували за тарифами для населення, то тепер їх намагаються представити промисловими споживачами.

Зараз ви читаєте новину «"Зараз більше шансів отримати нітратний огірок із сільської грядки"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі