пʼятниця, 01 квітня 2011 00:00

Запровадження другого рівня пенсійної системи вигідне для українців

Запровадження другого рівня пенсійного забезпечення з персональними накопичувальними рахунками згладжуватиме недоліки діючої солідарної системи і стане її альтернативою.

Це ключовий момент пенсійної реформи, яку проводить уряд, і головна мета зміни чинної системи пенсійного забезпечення. Так уважають експерти.

— Накопичувальна система — для молодих, які зможуть відкладати на пенсію, — каже голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко. — Складніша ситуація з другим рівнем для людей середнього віку. Так, вони теж накопичуватимуть, але в них просто не вистачить часу, щоб забезпечити собі нормальну пенсію. Думаю, для них повинна залишитися в повному обсязі солідарна система плюс можливість накопичувального страхування.

Зведення реформи тільки до підвищення пенсійного віку — це міф, що поширює БЮТ. Ця політсила не проводила реформу, хоча вона була потрібна ще тоді. Такі політики, опонуючи урядові, насправді дискредитують реформу, яка вкрай необхідна. Так, пропонуються жорсткі економічні й соціальні рішення. Жорсткі, але необхідні.

Старший економіст "CASE-Україна" Володимир Дубровський додає, що сенс реформи полягає в запровадженні так званого другого рівня пенсійного забезпечення, в рамках якого громадянин сам формує відрахування на персональний рахунок, а не у солідарну систему.

— Для того, щоб це працювало, потрібні довіра до держави і відкритість Пенсійного фонду. Чого зараз немає, — каже економіст. — Тому люди й бояться переходу на другий рівень, бо нема впевненості в збереженні грошей. Система персональних рахунків зробить пенсійне забезпечення більш зрозумілим і прозорим.

Зараз ви читаєте новину «Запровадження другого рівня пенсійної системи вигідне для українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі