вівторок, 17 серпня 2010 04:54

Закупівельні ціни на молоко піднімуть кооперативи

Неприбутковий сільськогосподарський кооператив діє у селі Бакаєве Чорнобаївського району Черкащини. Він скуповує молоко у приватних виробників і продає його на переробні підприємства. У чому переваги такої господарської діяльності, розповідає заступник голови Черкаської облдержадміністрації Василь Корнієнко, 50 років:

— Підприємці скуповують молоко у селян за низькою ціною — по 1,2–1,4 гривні. Здають його на молокопереробні підприємства по 2,6 гривні. Тобто накручують вартість приблизно на половину. У нас є підприємець, який збирає молоко у 16 молоковозів і заготовляє щодоби по 90 тонн. Із цього він отримує за день до 40 тисяч гривень прибутку. Тоді як селяни на утримання худоби витрачають більше, ніж заробляють на продажу молока. Від цього виробництво стає збитковим.

Хто запропонував ідею створити неприбуткові сільськогосподарські кооперативи?

— Губернатор Сергій Тулуб. Здається, в Україні більше ніхто схожого не пропонував.

Як вирахували закупівельну ціну для кооперативу?

— Ми вирахували, що закупівля в людей молока по 2 гривні і здача його переробникам по 2,6 перекриє всі затрати неприбуткового кооперативу. Перший такий кооператив, створений в селі Бакаєве півтора місяця тому, виправдав наші сподівання. Це навіть призвело до того, що підприємці району почали піднімати закупівельні ціни до 2 гривень. З"явилася конкуренція.

На базі чого створили кооператив?

— При великому сільському господарстві. На кілька сіл — один кооператив, який має транспортні засоби. Вважаємо, що господарники, які працюють на орендованих у людей землях, допомагають їм. Тим паче, ніхто не каже, що кооперативи працюватимуть на збиток.

В інших районах створюватимуть подібні кооперативи?

— Губернатор дав вказівку місцевим райдержадміністраціям до кінця серпня відзвітувати, скільки таких кооперативів створили. Справа поступово рухається.

Як іще плануєте захищати сільського трудівника?

— Зараз думаємо над тим, чим допомогти присадибним селянським господарствам, де вирощують худобу, іншу живність. Закупівельники беруть поросят у людей по 9–11 гривень за кілограм живої ваги. Цю ціну теж є куди піднімати.

Зараз ви читаєте новину «Закупівельні ціни на молоко піднімуть кооперативи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі