пʼятниця, 30 грудня 2016 07:45

Захід виснажуватиме Росію

2016-й був роком реальних провалів і несправжніх перемог Росії.

Західна цивілізація застигла в розгуб­леності. Іронія в тому, що раніше саме СРСР зміцнював її. Змушував оновлювати механізми, що втрачали еластичність.

Сьогодні Захід не витримав випробування відкритістю й відсутністю ідеологічного опонента. Не зумів ані впоратися з проникненням ісламської культури, ані відстояти свої принципи перед російським викликом. Але в цієї цивілізації величезний запас життєздатності. Через загрозу її основам неминуче згуртується суспільство, і з нього вийде боє­здатна еліта, готова до захисту західних засад.

А що Росія? Кремль можна привітати. Владі вдалося вирішити дві задачі — легітимізувати новий репресивний режим через думські вибори (18 вересня 2016 року партія влади "Єдина Росія" отримала понад 44% голосів на виборах до Держдуми РФ. — ГПУ) і змусити суспільство пристосуватися до занепаду.

Але зачистка політичного поля породжує ефект киплячого чайника із закритою кришкою. Відсутність каналів для виходу настроїв народу залишає для нього один шанс самовираження — через вулицю. Влада впоралася з політичним бродінням меншості, але що вона робитиме зі зростаючим невдоволенням більшості?

Здається, параліч Заходу створює для Кремля унікальні можливості в грі на міжнародному полі, щоб відволікти суспільство від внутрішніх проблем. Але події 2016 року формують у світі імідж РФ як держави-хижака, яка не визнає правил гри. Йдеться про участь у сирійській війні й трагедію Алеппо, скандал із допінгом у російському спорті та підозри про втручання Кремля у виборчий процес у США.

Додамо прагнення західних держав зосередитися на національних інтересах замість глобальних. Це звужує можливості для існування РФ через використання ресурсів Заходу. А до виживання на власних силах вона не готова. Тим більше — до ізоляції.

Механізм виживання російського самодержавства — через бої без правил і пошук ворога — породжує ситуацію "воронки". Тобто через спробу вирішити одну проблему виникає ще важча. Так, спробували закрити "українську тему" втручанням у сирійський конфлікт. Тепер незрозуміло, як із нього виповзти.

Прагнення примусити Захід "до любові" через залякування змушує його шукати шляхи стримування Росії через її виснаження: "Хочете взяти на себе вирішення сирійської проблеми? Будь ласка! Вплутуйтеся в новий Афганістан, а ми постоїмо і подивимося. Хочете нової ядерної гонки? Із задоволенням підтримаємо ваше бажання".

Тим, хто сподівається на діалог із Трампом, слід звернути увагу на його коментар щодо виступу Путіна 22 грудня (президент РФ заявив, що нинішня Росія сильніша за будь-якого потенційного агресора. — ГПУ): "Треба серйозно посилити американські ядерні можливості". Пентагон планує витрачати близько $18 млрд на відновлення ядерного потенціалу США щорічно протягом 15 років. І як Росія витримає цю гонку?

Стало очевидним і вичерпання готовності населення жити в "обложеній фортеці". Військово-патріотична істерія, на якій тримається влада Кремля, втрачає силу.

"Воронка" продовжує засмоктувати. Саме вона стане основною російською темою 2017 року.

Зараз ви читаєте новину «Захід виснажуватиме Росію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі