пʼятниця, 20 січня 2006 18:54

Загальна мобілізація

У 2006-й Україна ввійшла в стані газоцінової війни з Росією. Дорослі чекали відключення російського газу з не меншим хвилюванням, аніж діти —  появи Діда Мороза. Інформація про українсько-російські суперечки нагадувала фронтові зведення. Цілком розслабитися країні в новорічну ніч не дали.

— Життя ставить перед нами чимало складних завдань, — заявив у новорічному зверненні Віктор Ющенко. — Рік тому ми разом перемогли диктатуру й вибороли справжню свободу. Зараз ми маємо зробити наступний крок — разом створювати економічну незалежність України.

Кажуть, як Новий рік зустрінеш, так його й відбудеш. Те, що 2006-й буде екстремальним, зрозуміло вже тепер. Після Різдвяних свят розгорнеться повномасштабна передвиборна кампанія. Як і у 2004-му, економічна незалежність і вибори знову пов"язані між собою. Тоді Росії через президентські вибори не вдалося добитися того, чого знову вона прагне тепер. Але замість кремлівських політтехнологів задіяно газовий вентиль. Це — останній і найвагоміший аргумент Москви.

2006-й буде екстремальним

Торік в Україні відбулася велика демобілізація. Багато хто думав, що ми вже остаточно звільнилися з-під російського впливу. Бурхливий початок цього року доводить: сурми знову заграли.

Загальна мобілізація по-українськи — це щире співпереживання за долю країни. Можливо, багато хто втомився від цього постійного за останні 15 років стану. Втомилися від сумнівів, невизначеності, туманних перспектив і шекспірівського "бути чи не бути?". Від виборів, які щоразу нагадують останній та вирішальний бій.

А наступні знову будуть саме такими. Перед Новим роком роздавали листівки, на яких біло-синій Дід Мороз вимітає геть "поганих" помаранчевих. Слід розуміти: разом з їхніми виборцями. Україну знову збираються поділити, розколоти, розігріти до рівня протистояння осені 2004 року. Газова атака Москви грає на руку бажаючим це зробити.

Україну знову збираються поділити

— Дивлячись у майбутнє, я закликаю українську громаду, кожну українську родину, кожного українця до єднання в ім"я України, — сказав також перед Новим роком президент. — Я закликаю усіх громадян, людей різних національностей і віросповідань, прихильників різних політичних сил до єдності.

Цього року на нас чекає ще важче, ніж 2004-го, завдання. Власне, виборовши демократію і свободу слова, ми самі ускладнили собі виборче життя. Зараз кожна політична сила може безперешкодно доносити себе до виборця, часом цинічно вішаючи нам на вуха локшину.

Загальна мобілізація — річ не примусова. Але кожний із нас почуватиметься мобілізованим, якщо не даватиме себе обдурити — нереальними обіцянками, настирливою рекламою. А всі разом мобілізовані складуть громадянське суспільство, яке змушуватиме політиків дбати спочатку про країну, а вже потім — про себе.

Зараз ви читаєте новину «Загальна мобілізація». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі