вівторок, 29 серпня 2017 00:55

Заарештували режисера Кирила Серебреннікова

Автор: www.obozrevatel.com
  Кирило Серебренніков (на фото в центрі) виходить із зали Басманного суду Москви, 23 серпня 2017 року. Люди в коридорі зустрічають його піснею Віктора Цоя ”Хочу перемен!”
Кирило Серебренніков (на фото в центрі) виходить із зали Басманного суду Москви, 23 серпня 2017 року. Люди в коридорі зустрічають його піснею Віктора Цоя ”Хочу перемен!”

Російського режисера Кирила Сереб­реннікова затримали в Санкт-Петербурзі і доставили на допит у Москву 22 серпня. Слідчий комітет РФ звинувачує його в організації розкрадання 68 млн руб. державної субсидії на підтримку сучасного мистецтва. Це — понад $1 млн.

Басманний суд Москви відправив Серебреннікова під домашній арешт до 19 жовтня. Йому заборонили листування, телефонні переговори, зустрічі та вихід на вулицю без дозволу слідчого.

47-річний Кирило Серебренніков із 2012-го очолює "Гоголь-центр". 23 травня цьогоріч Слідчий комітет обшукав його квартиру і театр. Забрав закордонний паспорт — нібито для перевірки на достовірність. У справі Серебренніков проходив свідком. Зокрема, слідство стверджує, що виділені на постановку п'єси "Сон у літню ніч" кошти вкрали, а спек­такль не вийшов. При цьому вистава вже кілька років іде в "Гоголь-центрі". Заарештована бухгалтер театральної трупи "Сьома студія" Ніна Масляєва дала в суді свідчення проти Серебреннікова. Він себе винним не визнає. Заарештовані також колишні генеральний продюсер студії Олексій Малобродський і гендиректор Юрій Ітін.

Кирило Серебренніков брав участь у протестних акціях за чесні вибори 2011–2013 років і свободу зібрання ­2009-го. Засуджував вторгнення Росії в Грузію. Був проти заборони громадянам США всиновлювати російських дітей-сиріт. Виступив на підтримку режисера Тимофія Кулябіна, якого звинуватили в образі почуттів віруючих. Заявив, що театр — територія свободи, а релігійні установи повинні з повагою ставитися до світських. В інтерв'ю 2014 року назвав Росію "страной неотмененного рабства". Казав, що вона "поводиться, як жебрак-гопник, що збожеволів від горя", а прихильники влади — налякані люди.

Фігура Кирила Серебреннікова — ідеальна для показового процесу над лібералами, говорить російський журналіст Андрій Лошак.

— Дискредитують театр як інститут, режисерську професію. Найвідоміші в країні люди — це завжди політики й артисти. І зараз перші навмисно переводять акцент. Мовляв, ми покажемо вам, хто тут корупціонери, — каже "Радіо Свобода" драматург 39-річний Юрій Муравицький.

"Міжнародно резонансні арешти людей такого рівня у нас відбуваються тільки з дозволу чи прямого наказу головного начальника, — пише у "Фейсбуку" письменник Григорій Чхартішвілі, 61 рік, відомий як Борис Акунін. — Всеволода Мейєрхольда заарештував не НКВС, а Сталін (1939-го в Ленінграді після допитів і катувань режисера засудили за контрреволюційну діяльність і розстріляли. Через 15 років реабілітували. — ГПУ). Серебреннікова заарештував не Слідчий комітет, а Путін. Росія перейшла на нову стадію існування, де діятимуть інші правила".

"Серебреннікова посадять. Тому що терор — це не злодійство заради злодійства. Це спосіб управління суспільством за допомогою залякування, — коментує у соцмережі кінокритик Роман Волобуєв, 40 років. — Адресат терору — не той, кого посадили, а всі решта. І жертва повинна бути саме така — симпатична, трошки опозиційна, але в цілому політично нешкідлива. Так страшніше, бо всі приміряють на себе. Це — один із найраціональніших вчинків режиму в цьому році".

Російська держава створила умови, за яких із нею неможливо взаємодіяти без порушень закону і ніхто не захищений від відповідальності за ці порушення, вважає російський економіст 49-річний Андрій Мовчан. Стовідсотковий захист від цього — еміграція. Відносно поки що ефективний — не мати ніяких справ із державою і не брати у неї грошей, пише він у "Фейсбуку".

Зараз ви читаєте новину «Заарештували режисера Кирила Серебреннікова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі