середа, 24 лютого 2010 18:30

За нового президента церковна політика зазнає змін

Ранковий молебень 25 лютого у Трапезному храмі Києво-Печерської лаври очолить Предстоятель Російської православної церкви Патріарх Кирило. Він спеціально прибуде в Київ на інавгурацію президента Віктора Януковича.

— Із часів Середньовіччя церква ніколи не давала першим особам держави духовної легітимності. Тому присутність на інавгурації президента духовних осіб не має жодної сили для світської влади, — каже доктор богословських наук і філософії 71-річний Дмитро Степовик. — Не знаю, чи на цю подію запросять представників Всеукраїнської ради церков. Якщо це буде зроблено виключно для голови церкви сусідньої держави, то це не лише прояв приватних симпатій нового президента, а знак неповаги до релігійних переконань інших.

Чого чекати від цього візиту? Ми знаємо Патріарха Кирила за його торішнім політичним візитом. Це великий словоблуд, який може процитувати Євангеліє, але християнського в ньому мало, якщо взагалі є. У словах і серці немає любові — лише формалізм церковної політики, яку насаджує в Україні як на території своєї церкви. Ніби й не існує інших православних християн, окрім із Московського патріархату.

Візит Кирила може активізувати переговори щодо можливого об"єднання українських православних церков Московського і Київського патріархатів, уважає Дмитро Степовик:

— Пауза після першого засідання, на якому делегація Київського патріархату вислуховувала пропозиції Московського, затяглася. Очевидно, у Білокам"яній чекали закінчення президентських виборів, щоби мати більші можливості тиснути на українських переговорників. Тиск цей може перекинутися й на нову президентську адміністрацію. Уже є сигнали, що в оточенні Віктора Януковича погрубшали голоси промосковської частини, як вести політику віри — аж до заборони УПЦ КП. Новий президент не хоче бунту, бо це справа понад 14 мільйонів вірних. Але очевидно, що з позицій стратегічної орієнтації на Схід і Захід зазнає змін і церковна політика.

Зараз ви читаєте новину «За нового президента церковна політика зазнає змін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі