вівторок, 18 березня 2008 14:12

За місяць інфляція може сповільнитися

Минулого місяця українські споживчі ціни зросли на 2,7%. Показник як для європейської країни високий: у Євросоюзі інфляція склала 3,3% за 2007 рік.

Добра новина та, що порівняно з січнем подорожчання сповільнилося на 0,2%. Водночас щодо продовольчих товарів гальмування цін було ще відчутнішим — 3,9% проти 4,3%. Удвічі повільніше дорожчали цукор, овочі, вершкове масло. Яйця подешевшали — це при тому, що торік їхня ціна зросла на 54%.

Від сповільнення подорожчання продуктів, хоч і незначного, виграють насамперед найменш соціально захищені верстви населення. Адже чим бідніша людина, тим більшу частину сімейного бюджету вона виділяє на їжу: у середньому на харчування українці витрачають 55% своїх коштів.

Уперше за останні 6 місяців знизилися, нехай лише на 0,5%, ціни на бензин. Це важливо, бо витрати на транспорт часто закладені в ціні товарів. І стабільність цін на ринку палива позитивно впливає на цінову ситуацію на інших ринках.

Втім, прогнози щодо цін на бензин і солярку на найближчі кілька місяців не надто оптимістичні. Починається посівна, зростає попит на них — отже, збільшується ціна. Це сезонна тенденція. Водночас залежні від російських компаній українські нафтопереробні заводи за січень–лютий скоротили обсяги переробки. Тому якщо протягом перших двох місяців року основним фактором високої інфляції були ціни на харчі, то в березні–квітні таким може стати паливо.

На харчування українці витрачать 55 відсотків своїх грошей

Водночас доволі стабільними залишаються житлово-комунальні тарифи. Нині ціни на електроенергію — на рівні минулорічних. А зростання квартплати знизилося з 2,8% у січні до 0,2% у лютому. У цілому прогнози щодо "поведінки" комунальних тарифів на найближчі місяці доволі оптимістичні.

Важливо також, що з початку року статки українців зростали швидше за подорожчання. Так, реальні наявні доходи населення — тобто із врахуванням інфляції — за січень збільшилися на 23,4% порівняно з аналогічним періодом 2007-го. Це найкращий показник за останні два роки. Для порівняння: торік реальні доходи громадян України збільшилися на 12,8%, а інфляція була доволі високою.

У цілому можна прогнозувати, що, починаючи із квітня–травня, темпи інфляції сповільнюватимуться. Цьому сприятимуть як сезонні тенденції, так і більш повна реалізація антиінфляційного пакета уряду й Нацбанку. Значна кількість кроків цього пакету потребує змін до законодавства — наприклад, зниження дефіциту держбюджету до 2%, зменшення імпортних ставок на ввезення палива та зерна тощо. Якби опозиція не блокувала парламент півтора місяця й усе це зробили б, то інфляція могла бути меншою.

Зараз ви читаєте новину «За місяць інфляція може сповільнитися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі